dilluns, 25 de març del 2019

EXCURSIÓ (Ep.!!) matinal DISSABTE 30-Març-19 : "Ruta de les fonts i de les tres colades de St. Joan les Fonts " -----posibilitat de dinar al restaurant " Can Bundancia" (km. 2 de Castellfollit a Oix), 23 euros, a les 14;30 hores...inscripciò al començar la caminata.--


EXCURSIÓ (Ep.!!) matinal DISSABTE 30-Març-19 :    





"Ruta de les fonts i de les tres colades 
de St. Joan les Fonts "

 -----posibilitat de dinar al restaurant " Can Bundancia" (km. 2 de Castellfollit a Oix), 23 euros, a les 14;30 hores...inscripciò al començar la caminata.--(Menú ; pica - pica : escalivada , embotits , cargols , calamars a la romana , patates farçides....xai , botifarra i postres.)
COMPTAREM AMB LES EXPLICACIONS DEL VULCANÒLEG : XAVIER GASSIOT 
DURADA :  4:00´ hores  ( Efectives i sense comptar parades)
RUTA  CIRCULAR :  10´00 km
DIFICULTAT :   FÀCIL ( apta per a tothom)
DESNIVELL :  176 mts. d´ascens 
COORDINADOR  ;   Sants (mòbil ; 676 90 22 40)
EL TEMPS       https://www.meteoblue.com/es/tiempo/pronostico/semana/olot_espa%C3%B1a_3115093
MATERIAL A PORTAR: Botes de muntanya (millor de canya alta)- Pals de Trek - Roba d'abric d'acord amb el temps de primavera - Si el temps pintés petites plutges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar i beguda .
       SORTIDA : 8: 30 Hores ( Ep...!! amb l´horari) al BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA)...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.
                         8: 40 Hores al pàrking de Fontajau (dissabte al bar Nuria és zona blava per els cotxes)
                         9:10   hores A LA ROTONDA PASSAT EL BAR L´SPORT DE BESALÚ.
                        9: 30 Hores..... a Sant JOAN LES FONTS  abans del 1º semàforo al final de la recta , girar a la dreta i al 1º carrer a l´esquerra....aparcar a la Pça Major ( Avda. del Cisteller) i podeu fer el café al Bar les Fonts....des d´on començara la caminata.



RUTA DIDÀCTICA TEMA VOLCANS I COLADES BASÀLTIQUES.... 

El recorregut transcorre per una interessant zona de cingleres basàltiques, resultants del refredament de les colades de lava emeses per diferents volcans, amb alguna mostra de bosc de ribera amb espècies de gran valor botànic i interessants mostres d'arquitectura industrial a la vora del riu. 


Molí Fondo

En aquest indret podem observar tres colades de lava. La primera (que forma part de la resclosa) prové dels volcans de Batet i està datada en uns 300.000 anys, la segona (que forma el mosaic basàltic que es trepitja en aquest indret) és d'origen i edat no determinats i la tercera (on es troba enclavada la pedrera del Boscarró) prové del volcà de la Garrinada i data d'uns 120.000 anys.

El Boscarró 
Ens trobem davant d'una antiga pedrera de basalt que es va deixar d'explotar a principis de segle. El basalt, roca resultant del refredament de les colades de lava, és dur, aïllant i resistent als corrosius i ha estat utilitzat per fer-ne llambordes.
En el procés de refredament de la lava, el basalt pren diferents formes; són els hàbits de retracció: prismàtic, lenticular o massiu. Posterior a les erupcions volcàniques, l'erosió fluvial ha deixat al descobert aquests espadats.

La cinglera Basàltica de Fontfreda/ Cingles de Fontfreda 

La cinglera de Fontfreda, antiga pedrera, va ser utilitzada des dels anys setanta com a abocador d'escombraries. Això provocava la contaminació del llit del riu i afectava una de les millors mostres d'aflorament de materials volcànics. L'any 1993 es va clausurar l'abocador i es va restaurar l'indret. 
Després d'aquest punt, l'itinerari travessa el riu per unes passeres i transcorre uns metres per la riba esquerra per tornar, després, a la riba dreta. Més endavant, trobem un meandre de la riera de Bianya on és fàcil observar fauna aquàtica. Més enllà, el camí s'enfila i transcorre per la part superior de les cingleres fins a Sant Joan les Fonts.

Les fonts
L'aigua circula a través de les laves volcàniques fissurades, s'emmagatzema entre els materials volcànics i els sedimentaris i apareix al peu dels espadats. En el municipi hi ha una quarantena de fonts de cabal continu i abundant. Aquest fet ha donat nom a la població.


PLA TOPOGRÀFIC DE LA RUTA 



Imatge relacionada
                                                  







MONESTIR DE SANT ESTEVE ROMÀNIC
 




PONT ROMÀNIC

              



EL FLUVIÀ  , AMB 2º I 3ª COLADA


pedrera Boscarrò- la 3 colada, la més recent (uns 120.000 anys, procedent de la Garrinada / Montsacopa. Olot).
      Imatge relacionada


ELS VERLETS


CASTELL DE JUVINYÀ
NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.
              Imatge relacionada