dissabte, 19 de març de 2011

EXCURSIÓ DIUMENGE 20 - MARÇ - 2011 : "PORQUERES , ESTANYS I EL PUIG CLARÀ"

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.


EXCURSIÓ DIUMENGE 20 - MARÇ - 2011 : "PORQUERES , ESTANYS I EL PUIG CLARÀ"


DURADA : 2: 40 hores ( SENSE COMPTAR PARADES).....PORTAR CALÇAT ADEQUAT , GORRA Ó BARRET PER EL SOL, PROTECCIÒ SOLAR I BEGUDA .

DESNIVELL : 200 metres.

RUTA CIRCULAR : 7 quilometres.

DIFICULTAT : BAIXA

SORTIDA : 9:30 HORES AL BAR NURIA....VENIR PUNTUALS I ESMORÇATS.... ( ATENCIÒ AMB L´HORARI ).

10 : 00 HORES aparcar en el pàrking de l´esglèsia de Sta. Maria de Porqueres ( al cantò de l´estany de Banyoles)

ESGLÈSIA DE STA. MARIA DE PORQUERES.....I ESPLANADA A ON APARCAREM ELS COTXES , PER FER L´EXCURSIÒ.INTERIOR : ES POT VISITAR TOTS ELS DIES DE 9 A 21 : 30 HORES


1. Turó de Porqueres (0h 00min)
Aquí podeu visitar l’església romànica (s. XII) de Santa Maria de Porqueres i el comunidor (s. XVII-XVIII) des d’on es demanava protecció contra les tempestes i es foragitaven els mals esperits. L’ocupació humana del turó és molt antiga i s’hi troben restes des de l’època dels ibers. Torneu al peu del turó per continuar l’itinerari marcat, per un camí ample que serpenteja entre els camps i l’estany des d’on podeu sentir les olors sulfuroses de la Font Pudenta de Santa Maria. Continueu l’itinerari senyalitzat fins als peus del turó de can Morgat.

2. Estanyol Nou (0h 15min)
En aquest lloc trobeu una zona d’estanyols: l’estanyol Nou, el més recent, es va formar el 1978; l’estanyol de can Sisó o Vermell, que a vegades agafa aquest color per les poblacions bacterianes que hi viuen; i el brollador de la riera del Castellar.


BROLLADOR DEL CASTELLAR


3. Can Morgat i les llacunes de Can Morgat (0h 30min)
El mas de Can Morgat, enfilat al turó, ens recorda la llegenda que dóna una explicació tradicional de l’origen de l’estany (‘Morgat! Morgat! vés-te’n a casa o seràs negat!’). A la riera del mateix nom, que porta aigua tot l’any gràcies a unes surgències subterrànies, s’hi han refugiat els últims peixos autòctons de la zona lacustre: el barb de muntanya i la bagra. Un projecte Life-Natura de la UE va permetre, entre 2005 i 2007, construir diverses llacunes al pla de Can Morgat. Són bons exemples de recuperació de zones humides, que antigament eren dessecades per incrementar la superfície agrícola i actualment permeten millorar el paisatge i augmentar la biodiversitat de l’entorn de l’estany. A la llacuna d’en Margarit es pot observar la fauna aquàtica des d’un aguait. A continuació, en direcció al puig Clarà, passeu pel costat mateix de la llacuna de l’Aulina. A partir d’aquí el camí comença a enfilar-se cap als turons.CABIROL A LA LLACUNA DE L´ARTIGACABUSSET AMB DOS POLLS , A LA LLACUNA D´EN MARGARIT

4.Puig Clarà (1h 20min)
A mida que aneu pujant, us endinseu en unes pinedes mediterrànies. És un ambient sensible al foc, que va cremar la part més alta del puig l’estiu de 2001. En l’últim tram de l’ascensió podeu observar la lenta recuperació de la vegetació, formada per brolles i matollars, mentre feu la volta al cim i encareu l’ascensió final pel seu vessant septentrional. El puig Clarà (315 m) ofereix una vista atípica de l’estany i el seu entorn. En primer terme, cap a llevant, es veuen les llacunes de can Morgat i el mosaic rural de camps i turons de Porqueres. Més enllà, la depressió de l’estany i la ciutat de Banyoles, el pla de Martís i, en dies clars, la plana de l’Empordà fins al Montgrí i el mar, les Gavarres, les Alberes, la serra de Roda i el Pení. Pel nord i cap a ponent, les muntanyes de l’Alta Garrotxa i del Pirineu Oriental i els cims més propers de la Serralada Transversal, amb la serra i l’ermita de Sant Patllari en un primer pla. Reculeu fins al camí principal i seguiu els senyals de l’itinerari per baixar cap a la riera del Castellar i els Tenyers.5.Els Tenyers (1h 50min)
Entre el turó del Castell i el Frigolet passeu pel paratge dels Tenyers, una enclotada humida amb vegetació d’aiguamoixos i jonqueres. Abans d’arribar al camí asfaltat trobeu, a mà dreta, una petita construcció d’on raja la font ferruginosa del Castell.6.Hort del Castell (1h 55min)
Després d’un petit tram d’asfalt agafeu un camí nou, paral•lel a la riera dels Tenyers, que us porta a través de l’Hort del Castell fins al final de l’itinerari. En aquest últim tram de la ruta podeu veure a mà dreta, darrere els arbres del bosc de ribera, un dens canyissar que es troba permanentment inundat.fotos (13)


mapa | mapa de la ruta en alta definicióhttp://foticosyrutas.blogspot.com/2010/08/ruta-de-lestany-puig-clara-i-la-puda.htmlhttp://www.consorcidelestany.org/pdfs/03_morgat_ca.pdf


" AL MEU ESTANY NO HI FLOTEN BARQUES : HI NEDEN PENSAMENTS ".....JAUME FARRIOL
Sobre la vida:

"No caminis davant de mi ja que potser no pugui seguir-te, no segueixis els meus passos perquè potser no sàpiga guiar-te, ves al meu costat i sigues sempre el meu amic."
NI EL COORDINADOR ,NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT....ES DEURE DE L´EXCURSIONISTA , EL ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C..., I PORTAR LA TARJETA , QUE ES L´ASEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.

EXCURSIÓ DIUMENGE 13 - MARÇ - 2011 : " VOLTA CIRCULAR DES DE SANT PRIVAT D'EN BAS AL PUIG LLANDRICS ( 1206 MTS.)"

EXCURSIÓ DIUMENGE 13 - MARÇ - 2011 : " VOLTA CIRCULAR DES DE SANT PRIVAT D'EN BAS AL PUIG LLANDRICS ( 1206 MTS.)"


DURADA : 5 : 30 hores ( SENSE COMPTAR PARADES).....PORTAR BOTES DE MUNTANYA, GORRA, PROTECCIÓ SOLAR, IMPERMEABLE, BEGUDA I DINAR.

DESNIVELL : 870 mts.

RUTA CIRCULAR : 13`790 kms.

DIFICULTAT : MITJANA - ALTA

SORTIDA : 8: 00 HORES AL BAR NURIA....ES PREGA PUNTUALITAT I VENIR ESMORZATS...!!!

8 : 30 HORES AL PÀRKING SUPERMERCAT DIA ( ABANS CHAMPIONS) D´ANGLÈS...AL CANTÓ DE LA ROTONDA

9 : 00 HORES APARCAMENT GRAN A L´ENTRADA DE SANT PRIVAT D'EN BAS. AL FONS HI HA UNES ARCADES PER ACCEDIR A L'ESGLÉSIA.


APARCAR A L´ESPLANADA DE LA DRETA .ST. PRIVAT D´EN BASSTA. MAGDALENA I EL PUIGSACALM


EL SALT DEL SALLENT AL FONS....DESPRÉS DE LA TORMENTA
La ruta molt maca, transcorre per corriols molt antics amb unes grans vistes.

Podeu baixar el trak aquí:

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=611133


PERFIL DE L´EXCURSIÓ
Descarregar track GPS:
wikikoc: Aqui
GPX: AquiVISTA DES DEL PUIG LLANDRICS ( 1206 MTS.)FAGEDA A LA CARA NORT DEL PIC