dilluns, 30 de novembre de 2015

EXCURSIÓ (Ep...!!) DISSABTE 5-DESEMBRE-2015:"LLANÇÀ-ST. PERE DE RODES-CASTEL-LA VALL DE STA. CREU-CAMI DE RONDA".‏

EXCURSIÓ(Ep.!!) DISSABTE 5-DESEMBRE 2015: 

" LLANÇÀ-ST.PERE DE RODES-CASTELL DE ST.SALVADOR DE VERDERA-LA VALL DE STA.CREU-CAMI DE RONDA-LLANÇÀ"‏

                (dimarts dia 8-desembre la colla no ferà cap excursió...!!)
Reloj  DURADA :  6:00´ hores  ( Efectives i sense comptar parades)
Demonio  DESNIVELL : 800 m. acumulats de pujades i els mateixos de baixada
Caracol  RUTA  CIRCULAR :  19 km 
Confundido  DIFICULTAT :  MITJANA  
Caluroso  COORDINADOR :   Jaume Villalon i Sants
 Emoji   Emoji  Emoji   EL TEMPS http://www.tiempo.com/sant-pere-de-rodes.htm
 Emoji       G.P.S.  Track/Waypoint  La ruta al  Wikiloc                                                   http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10025839

 Emoji  MATERIAL A PORTAR: Botes de muntanya (millor de canya alta)- Pals de Trek - Roba d'abric d'acord amb el temps d'hivern - Jaqueta de Gore - Folre polar - guants - Buff - Gorra - Si el temps pintés petites plutges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar i dinar - 1 cantimplora amb mínim un litre d'aigua .
Auto  SORTIDA : 8: 00 Hores al BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA )...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS
                          8: 05 Hores....anirem a deixar els cotxes al pavellò de Fontajau (dissabte és zona blava per aparcar al Nuria)
                            8: 35´ Hores  al pàrquing del Decatlhon de Figueres.... sortida de Roses
              9: 00´ Hores arribada a  Llançà, des de Figueres per la N-260....aparcar a l´entrada ....hi ha un supermercat  passat el cementiri.
  • RUTA:  Llançà – coll del Perer – serra de l’Estel – Mas de la Pallera – Església de Santa Helena – Monestir de Sant Pere de Rodes – Sant Salvador Saverdera (100 Cims) – la Vall de Santa Creu – platja del Port de la Vall – Punta de Sarnella –  platja del Cau del Llop – Llançà.

                   Mapa 119
Mapa aproximat de la ruta     clickar aldemunt per ampliar-lo                                                                                                      

AQUESTA SORTIDA COMBINEM MAR I MUNTANYA.
LA INICIEM PER EL CARRER DE L´ERA,QUE DESEMBOCA EN EL GR-11, I S`ENFILA CAP EL COLL DE PERER , EN ALGUNS TRAMS L´EMPEDRAT, FET EN FILERA DE RASTELL, ES DE GRAN BELLESA....MAS DE LA PALLERA , A ON ES CONSERVA UN DÒLMEN.
 
A ) SANTA HELENA  :  PETITA I TRISTA , BELL RECORD DE L´AUSTERITAT DELS ANACORETES QUE , LLUNY DEL BULLICI MUNDÀ , CERCAVEN LA SOLITUD EN AQUELLES GARROTXES INACCESIBLES PER A DEDICAR-SE A UNA VIDA CONTEMPLATIVA I DE PENITENCIA.
 
B ) MONASTIR DE ST. PERE DE RODES : VERITABLE JOIELL DE L´ART ROMÀNIC . PREROMÀNICA DOCUMENTADA AL SÈGLE X , FINS A 5 SÈGLES MÉS TARD S´HI MANTINDRÀ EL CULTE PER ELS MONTJOS BENEDICTINS....ABANDONAT AL 1880 , LA CODICIA L´HA ESQUARTERAT PER ENRIQUIR POBLACIONS VEÏNES. SENZILLA , SEVERA , AMB COLUMNES MONOLÌTIQUES DE TEMPLES PAGANS , CAPITELLS BELLAMENT CISELLATS , CLAUSTRES , CEL.LES DE FLAGELACIÒ...DUES TORRES S´AIXEQUEN COM GELOSES TALAIES AMB UNA INMILLORABLE PERSPECTIVA SOBRE LA SERRA DE RODES I EL MAR.
 
C ) CASTELL DE ST. SALVADOR : SÈGLE X , ELS ESPADATS DEL MIGDIA REBEN EL NOM DE SALT DE LA REINA , UNA LLEGENDA EXPLICA COM UNA DAMA PREFERÍ LA MORT , AL CASAMENT AMB UN SERRAÍ....LA VISTA SOBRE LA PLANA DE L´EMPORDÀ ES AERIA I ESPECTACULAR.
 
D ) LA VALL DE LA STA. CREU  : POBLE MEDIEVAL AMB ESGLÈSIA DE ST. FRUITÒ DE LA VALL (XVI-XVII) , CARRERONS SOLITARIS , CASAS DE PEDRA I LA FONT D´EN GARLAPÀ...EN UNA PZA.AMB BANCS DE PEDRA QUE CONVIDEN AL VISITANT A SEURA I ESCOLTAR EL SILENCI. 
LA TORNADA LA FAREM PER EL CAMÍ DE RONDA , PER TAL DE GAUDÏR DEL MAR , VEUREM LA PLATJA DE LA VALL , LA PUNTA DE S´ARENELLA AMB UN FAR , LA PLATJA DEL CAU DEL LLOP, LA DE LES TONYINES...I ARRIBADA A LA PLATJA DEL PORT , DE LLANÇÀ.
UNA VOLTA QUE ENS FERÀ SENTIR COM EL VOL DE L´OCELL..VEÏEN LES MARAVELLES PRE-ROMÀNIQUES..I LA BADIA DE ROSES...I COM A GAVINES A LES PLATJES DE TORNADA.

Llançà, sortida del sol
                                                                      Llançà, sortida del sol

                                                                                        LLANÇÀ I COLERA AL FONS
Capella de Santa Elena. Sant Pere de Rodes
                                                                      Santa Helena hermitage
Monestir benedictí de Sant Pere de Rodes

                                        Monestir benedictí de Sant Pere de Rodes

Aquest fabulós Monestir és ple d´històries i llegendes, se´n desconeix els primers orígens (es diu que aquí es varen dur les despulles de Sant Pere pel perill que patia Roma per les ordes bàrbares, passat el perill el Papa Bonifaci IV n´ordenaria la construcció del Monestir). Les primeres deocumentacions, però, són de l´any 878 si més no, no serà fins a l´any 945 que és considerat com a monestir benedictí. La seva època de màxima expansió va ésser als segles XI i XII. Apartir del seble XVII fou saquejat pels francesos en diverses ocasions. Des de començaments dels anys 30 del segle XX, la Generalitat de Catalunya endegà la seva rehabilitatció total.
                                    
                 INFORMACIÓ  HISTÒRIA DEL SANTUARI : http://www.jdiezarnal.com/santperederodes.html


                                                                        LA VALL DE LA STA. CREU                               
GR-92 Portbou a LLança, platja del Borró Gran al Cap de Ras, al fons el Coll de Frare, Alt Empordà, Catalonia                GR-92 Portbou a LLança, platja del Borró Gran al Cap de Ras, al fons el Coll de Frare...CLICKEU ALDEMUNT...!!

NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.

Olor de tardor

Vora del foc,
l'avi explica contes
mentre cauen les fulles
i es va fent fosc.

Peten castanyes
i el gos s'espanta
i des de la cuina
se sent bona olor.

Olor de tardor,
de fulles, de pomes
i olor de fum.
Olor de tardor,
panellets i castanyes
a la vora del foc.

Els vidres s'entelen,
a fora fa fred
i l'àvia ens crida:
- Veniu a sopar!

Tota la família
al voltant de la taula
fem la castanyada
cada any per tots sants.