dimecres, 16 de juny del 2010

EXCURSIÒ DIUMENGE 27 DE JUNY - 2010 " Gorg Negre i torrent de Rentadors...als peus del Matagalls "

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.

DIFICULTAT : MITJANA ALTA ( PORTAR CALÇAT ADECUAT , DINAR , BEGUDA , PROTECCIÒ SOLAR , TRAJE DE BANY , I TOVALLOLA )
DESNIVELL : 700 MTS
RUTA LINEAL : 11´5 KMS.
DURADA : 5 - 6 HORES SENSE COMPTAR PARADES

SORTIDA : 8 HORES DEL BAR NURIA ( VENIR ESMORÇATS I PUNTUALS)
8 : 45 PARADA TÈCNICA PER REAGRUPAR, A COLL DE RAVELL , EIX TRANSVERSAL , SORTIDA A VILADRAU.
9 : 10 ANAR DE VILADRAU DIRECCIÒ TONA I SEVA...I AL KILÒMETRE 4´8 , PISTA A L´ESQUERRA AMB RÈTOL QUE POSA " CLUB DE POLO SAN ANTONIO"....SEGUIM UNS 200 MTS....HI HA UNA GRAN ESPLANADA PER APARCAR.

PODEU VEURA EL MAPA I PERFILS , CLICKAN A L´ENLLAÇ :

http://www.xtec.es/~probert/it/montseny/matinals/rentdrs/cat.htm

Recomanacions
Convé anar ben calçat i no anar-hi sol, ja que els paratges són molt poc transitats, si més no fins a Sant Segimon. Cal tenir present que per a una matinal exigeix un esforç que exigeix estar ben entrenat. Per poder gaudir de tots els encants d'aquest itinerari i poder entretenir-s'hi, recomano dedicar-hi tot un dia.


Descripció del recorregut

Coll Cendrós - La Sala - Gorg Negre - Torrent de Rentadors - Sant Segimon - L'Erola - Can Gat - Coll Cendrós

Coll Cendrós. 0:00 h; 682 a. Comencem a caminar per la pista que baixa per la dreta de les instal·lacions, en direcció a la vall de la riera Major i de la Sala (SE), deixant-ne una altra a l'esquerra que hi va directament. Aquesta pista aviat es posa a prop de la riera de la Sala i no se'n separa sinó per voltar uns camps. L'anem seguint en direcció a la masia de la Sala, deixant els diversos trencalls que trobem.

Al cap d'uns 20 min la pista es troba tallada per un gros tronc, que sembla posat expressament per barrar el pas. El passem i uns 40 m després, al costat d'una gran alzina, la pista, molt desdibuixada, sembla que vol endinsar-se al bosc. La deixem i girem a l'esquerra, per agafar el camí vell de la Sala que es dirigeix a travessar la riera.

Pont de la Sala. 0:20 h; 700 a. De seguida travessa la riera de la Sala per un pont antic, dit de la Sala. Val la pena baixar a contemplar l'esplèndida arcada. A l'altre costat del pont el camí segueix en diagonal (SE) per pujar al costat de les primeres feixes de sota la Sala. A un costat i a l'altre del pont el camí és confús, però quan arriba al costat de les feixes, encara que molt desfet, és clar, ja a les envistes de la Sala, casa natal de Serrallonga. Hi arribem per sota, des d'on actualment té un aspecte deixat. El camí ens porta a l'esquerra de la masia, al costat de la torre de defensa. Ja al davant de la casa convé parar-se a contemplar-la, perquè és un magnífic exemplar, encara que amb molts afegits.

La Sala. 0:35 h; 750 a. Sortim de la Sala per la pista que hi ha al davant de la casa (S), deixant la pista principal d'entrada a la casa a l'esquerra. Als pocs passos deixen una pista que baixa a la dreta al Camp de les Pereres i continuem amunt, al costat d'uns magnífics roures. Aviat arribem a la Casanova de la Sala. També aquí agafem una pista, al principi poc dibuixada, que es troba al davant de la casa, deixant un corriol que hi ha a l'esquerra i que va a la font dels Avellaners, un racó idíl·lic que val la pena visitar si es té temps. Després de dos minuts, quan la pista queda tallada per un munt de terra, deixem una pista a la dreta. Uns trenta metres després, ja a les envistes de can Gat, deixem la pista que seguíem i n'agafem una altra que baixa a la dreta passant per un filat.Baixem per la nova pista per entre camps, deixant alguns trencalls, fins que un ramal es tanca a l'esquerra i un altre baixa a la dreta. Agafem aquest, passant un nou filat. Després de passar aquest filat cal estar molt atents, perquè al cap d'uns trenta passos hem de deixar aquesta pista i agafar un corriol, a la dreta, que baixa al riu. Al principi és imperceptible, marcat només per unes fites escadusseres.

Pont de Can Gat.0:42 h; 740 a. Unes vint passes després trobem el pont de can Gat, un altre magnífic exemplar que mereix baixar per contemplar-lo. El corriol continua a l'altre costat del pont, estret enmig del bosc. Després d'uns tres minuts i altra vegada molt a prop del torrent de Rentadors desemboca en una pista, que agafem a la dreta com si comencéssim a pujar el turó del Pou d'en Sala. Als pocs passos no fem cas d'una altra pista més rudimentària que de seguida ens ve de la dreta, i continuem pujant per la nostra. Al cap de cinc minuts, després de passar una tartera i sota d'una marcada paret de pedres, la nostra pista fa un revolt molt pronunciat a la dreta. Aquí deixem la pista.

Camí del torrent de Rentadors.0:50 h; 800 a. Agafem un corriol que, a mà esquerra, s'enfila al costat del torrent de Rentadors. A partir d'aquí el pendent és força pronunciat. Un minut després de començar la pujada per aquest corriol, es desvia a l'esquerra un altre corriol que duu al torrent. Se el seguim una mica podrem veure una placa commemorativa de dos muntanyencs que perderen la vida en aquestes feréstegues contrades. Continuant pel corriol de pujada (hi ha alguns senyals vermells de tant en tant) al cap de cinc minuts trobem, a mà esquerra i amb senyals vermells, el corriol que porta al Gorg Negre. Seguint-lo hi som amb dos minuts.

Gorg Negre de Rentadors. 0:58 h; 840 a. És un gorg força gran, amb una estreta i llarga cascada i amb un altre gorg important a sota. El conjunt és feréstec i corprenedor.Nosaltres, vist del gorg, continuarem torrent amunt. Per això hem de tornar enrere i seguir el camí de pujada que hem deixat. La pujada és forta, però amb magnífiques vistes sobre el torrent de Rentadors i sobre tota la vall de can Gat, fins a Viladrau. Després de 16 minuts de pujar (975 m) cal posar atenció, perquè el nostre corriol aparentment es desvia cap a la dreta i planeja una estona a mitja falda de la muntanya d'en Sala, però en realitat agafa un trencall a l'esquerra, de manera que no abandona el torrent. Si es para atenció, hi ha senyals vermells i fites que ajuden a orientar-se. El camí primer baixa una mica i després torna a pujar, més suau. Som al Pas d'en Marc, tallat a la roca. Després el camí baixa suaument fins a arribar a tocar del torrent, on comença a veure's fageda.

Pla de les Lloses.1:25 h; 1000 a. En aquest indret el camí passa per unes lloses ran d'aigua. Poc després el camí torna a pujar fort. A partir d'aquí hi ha abundants fites, alguns senyals vermells i marques als arbres, de manera que si anem atents, encara que el camí no és gaire clar, es difícil perdre's. La fageda és cada cop més abundant i cap al final el camí s'enfila entre els arbres. Després d'uns 30 min arribem a un camí travesser, (1110 m) més clar, procedent del coll de la Pomereta.

Camí del coll de la Pomereta.1:55 h; 1130 a. Està marcat amb senyals blaus, no gaire abundants. L'agafem cap a l'esquerra, en direcció a la capçalera del torrent de Rentadors. Hi arribem una mica per sota de Castellfitó, una pedra punxeguda força característica que justifica el seu nom. El corriol travessa el torrent en una zona on les aigües l'han destruït del tot, de manera que cal buscar el millor pas i pujar per l'altre costat. El camí, que al principi no és gaire clar, però es va marcant a poc a poc, se separa del torrent i, decantant-se cap al NE, es dirigeix al collet de Tres Creus, on trobem la pista de Sant Segimon a Coll Formic. Som a 1240 m i ja hem acabat la pujada. Tenim Sant Segimon a dos minuts per còmoda pista.

Sant Segimon.2:20 h; 1230 a. Sant Segimon és un santuari antic, encinglerat en una zona abrupta del massís, en estat força ruïnós, però en procés de restauració. Prop seu i més elevat, en una agulla rocosa, es troba l'ermita de Sant Miquel dels Barretons. La tornada la farem pel tradicional camí de Sant Segimon a l'Erola, ja descrit en altres itineraris i que no té pèrdua, ja que és molt transitat. És un camí molt bonic, pedregós en alguns trams i que té l'atractiu dels antiquíssims i voluminosos castanyers que es troben ja prop de l'ermita de l'Erola.

L'Erola. 3:05 h; 870 a. A l'ermita de l'Erola deixem el camí de Viladrau, que segueix recte i agafem la pista que passa per davant de la façana de l'ermita. Uns metres després podem optar per seguir aquesta pista o per agafar el camí antic, que es desprèn a la seva esquerra i que es retroba amb la pista prop de can Gat.

Can Gat. 3:20 h; 800 a. Deixem la casa a la nostra esquerra i ens n'allunyem per la molt bona pista d'accés a la casa, en direcció nord, però no més enllà de fets uns 50 m deixem aquesta pista que ens duria a la carretera prop de la Noguerola i n'agafem una altra de més rudimentària que es troba sota seu i que durant uns 300 m va gairebé paral·lela a l'altra. Aviat trobem el camí que hem fet de pujada. Només ens resta refer-lo per arribar al punt de partida. De totes maneres, si es vol variar una mica l'itinerari, en arribar a la Sala podem seguir per la pista d'accés a la casa i no abandonar-la fins passat el camp del Club de Polo de Sant Antoni de Viladrau, just abans de creuar la riera Major, quan agafem una desviació a l'esquerra que ens porta a coll Cendrós. Coll Cendrós. 4:00 h. Final de l'itinerari.


TOTA LA RUTA ES UNA MARAVELLA : GORGS I SALTS D´AIGUA FRESCA I NETA PER BANYARSE...VISTES A LA CARENA DEL PEDRAFORCA,COLLSACABRA,LA GARROTXA...I CASTANYERS MONUMENTALS A LA BAIXADA.

IMPORTANT : CAL ESTAR FEDERAT, O EN POSESIÒ D´UNA ASEGURANÇA. NI EL COORDINADOR , NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE CAP ACCIDENT.

dimarts, 15 de juny del 2010

EXCURSIÒ DIUMENGE 20 DE JUNY - 2010 " EL CAMÍ DE RONDA DE PLATJA D´ARO A ST. ANTONI DE CALONGE "

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.

DIFICULTAT : FÀCIL( PORTAR CALÇAT ADECUAT , DINAR , BEGUDA , PROTECCIÒ SOLAR , TRAJE DE BANY , TOVALLOLA I PARASOL )
DESNIVELL : 180 MTS
RUTA LINEAL : 3 ´5 KMS....TOT EL RECORREGUT ES FA PER EL GR - 92 .
DURADA : 3 1/2 HORES SENSE COMPTAR PARADES ( ANAR A ST. ANTONI DE CALONGE I TORNAR ALS COTXES)

SORTIDA : 8 HORES DEL BAR NURIA ( VENIR ESMORÇATS I PUNTUALS)
8 : 45 HORES....ANAR A PLATJA D´ARO SORTIDA NORD , ARRIBAR A LA ROTONDA DEL PASEIG PRINCIPAL , GIRAR A L´ESQUERRA DIRECCIÒ ST. FELIU ....I A LA SEGUENTA ROTONDA , TRENCAR PERPENDICULAR CAP A LA PLATJA....PER LA TRAVESÍA DEL CAVALL BERNAT , APARCAR....I QUEDAR A PROP DEL CAVALL BERNAT.

ES UNA VOLTA IDEAL PER QUEDAR BRONCEJATS DE CARES A LA REVETLLA DE ST. JOAN.....NO HI HAN GRANDS ACANTILATS , PERÒ LA SUCCESIÒ DE CALES , LES ROQUES GRANÍTIQUES QUE DONEN UNA SORRA MOLT AGRADABLE, ILLES AMB GAVINES, PINEDES , TÚNELS, LA IMPRESIONANT TORRE VALENTINA DEL SÈGLE XVI...I A LA TORNADA LA VISITA A LA VILA ROMANA DEL PLA DE PALOL ( I a. de C - VII d. de C )....DEDICADA A LA VITICULTURA , AMB TERMES LUXOSES.....

TOTA LA RUTA SORPRÈN PER LA QUANTITAT DE RACONS IDÏLICS ,QUE CONDENSEN TOTA LA BELLESA DE LA COSTA BRAVA.

ESTRIAREM UNA CALA BEN BONICA , ASER POSIBLE AMB XIRINGUITO , PER BANYAR-NOS....RECORDEU DE PORTAR PARASOL....!!


Camí de Ronda (Nord)
Des de Platja d'Aro (Cavall Bernat) a Sant Antoni de Calonge (platja de Torre Valentina).Aquesta és una etapa bàsica del GR92, constituent-ne un dels seus trams més freqüentats: 3,5Km. en 1 hora aprox.
El tram de camí de ronda entre la platja de Belladona i Sant Antoni pot presentar algun problema de pas (veure descripció més avall). Aquest és un camí de paratges encantadors de la nostra incomparable Costa Brava, alternant zones salvatges amb altres humanitzades, però mantenint sempre un alt grau d'interès i en primera línia de costa.

L'etapa és curta i senzilla, quasi un passeig pel camí de ronda. Sortim de la Platja Gran de Platja d'Aro (sector Cavall Bernat direcció Nord) i ens trobem la Punta d'En Ramis que dóna pas a la Platja Rovira o de Can Artigas.

Creuem la platja i al final pugem unes escales i passem pel bloc rocós del Xuclador, que la separa d'una bonica caleta amb nom de platja Sa Cova. Continuem pels túnels, alguns d'ells amb finestres sobre el mar i arribem a la cala del Pi (Pitxol o Vilaret) a la qual s'hi accedeix per un bon tram d'escales. Sortim de la platja a través d'un túnel.

Se segueix la costa sobre petites caletes i arribem a la platja de Belladona, els illots Belladona Petita i Belladona Grossa. Cap a la meitat de la platja es retroben les escales del camí de ronda.A partir d'aquí, el camí pot presentar més dificultats.Ens trobem amb l'istme de la península formada pel Cap Roig, i la seva platja. Seguim tot vorejant les roques, si en algun moment queda el camí tallat, hem d'intentar sortejar l'obstacle ja que es retroba de nou. Si per aquí no és possible passar, cal retrocedir, anar a buscar més a l'interior la carretera C-253.

A través d'un tram d'escales s'accedeix a la platja Treumal o de Ses Torretes. Hi ha un càmping a la l'esquerra. Es travessa longitudinalment per la sorra. Al mig hi ha un promontori rocós amb una barana. S'hi pot pujar o bé passar per la sorra.

La següent platja és la platja de can Cristus, llarga i de sorra més fina. A continuació la cala del Forn, amb la Punta Piferrer al sud i la roca dita Illa Roja, que surt de l'aigua al davant, i la cala de la Roca del Paller, amb parets de granit. Després passem pel cap de la Punta del Malpàs i a través d'unes escales arribem a la cala de Roques Planes.

Seguim pel camí envoltat de bosc de pins que arriba fins la mateixa vora del mar i ens trobem amb la Torre de defensa d'una antiga masia que ha donat nom a la zona: Torre Valentina. Es deixen alguns trencalls que van a les cales que hi ha a sota i finalment s'arriba a la platja de Torre Valentina a on comença el passeig de Sant Antoni que s'allarga fins Palamós.

Font: web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya : http://www.feec.org

Clica al mapa sobre les indicacions blaves per veure fotografies de les cales. (ruta en blau)

IMPORTANT : CAL ESTAR FEDERAT, O EN POSESIÒ D´UNA ASEGURANÇA. NI EL COORDINADOR , NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE CAP ACCIDENT.