dimarts, 2 de juliol del 2013

EXCURSIÓ DIUMENGE 7 DE JULIOL DE 2013: " EL BALANDRAU DES DEL COLLET DE LA GRALLA"

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D'UN BLOC. PER ACCEDIR-HI  PODEU CLICAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D'AMICS DE GIRONA  www.amicsdegirona.com  

EXCURSIÓ DIUMENGE  7 DE JULIOL  DE 2013: 

EL BALANDRAU DES DEL COLLET DE LA GRALLA"   

 
  DIFICULTAT :  MITJANA 
  DESNIVELL :  650 m.
  RUTA LINEAL :  9´8 Km.
  DURADA : 3- 4 HORES  (SENSE COMPTAR PARADES ).
Emoji  COORDINADOR:SANTS

PORTAR : bon calçat - folro polar - impermeable - gorra -protecció solar - aigua - i el dinar


  SORTIDA : 8 : 00 HORES DEL BAR NÚRIA (al costat de la Renfe de Girona)... Venir puntuals i esmorzats.

                     8 : 30 AL BAR L´ESPORT DE BESALÚ
       9 : 00 hores   ANAR PER LA CANYA , TÚNEL DE COLLABÓS , I A LA SORTIDA AGAFAR LA C- 38 DIRECCIÓ S. PAU DE SEGÚRIES....I...A 1´5 KM , A MÀ ESQUERRA , APARCAR EN EL RESTAURANT "  CAL REPUNXÓ " TOCANT A LA CARRETERA.....ens reagruparem amb els que venen de la plana Vic - Torellò
 
                                9 : 30 SORTIDA A PEU....anirem amb els cotxes... Camprodon...i a mig camí en direcció Setcases , agafar el trencant cap a Tregurà de Dalt i continuar 4 quilòmetres més , fin al collet de la Gralla 

Isla con palmera  És una excursió molt bonica , podeu cercar més informació al link :




Balandrau  (2584 metros)
Mapa de la ruta
Mapa de la ruta

Ruta molt fàcil que puja al Balandrau per la seva vessant sud-est. Ideal per començar a fer excursions per Pirineu pel poc desnivell i distància de la ruta.

Collet de la gralla - 1.940 metres
Collada de Fontlletera - 2.127 metres - 25'
Coll dels tres pics - 2.395 metres - 1h
Balandrau - 2.584 metres - 1h 30'
Coll dels tres pics - 2.395 metres - 2h
Collada de Fontlletera - 2.127 metres - 2h 40'
Collet de la gralla - 1.940 metres - 3h

Desnivell: 650 metres
Distància: 9,8 km

Al poble de Tegurà de Dalt s'agafa una pista en força bon estat pels turismes. Atenció a l'hivern ja que segurament l'ascenció ja s'ha de començar al poble de Tregurà perquè la pista pot trobar-se plena de neu o glaçada. Després ja parlarien de 1.200 metres de desnivell i uns 14 km. 

Pugem per la pista fins a trobar un trencant a la dreta just abans d'arribar al Collet de la gralla, a uns 1.940 metres d'alçada. Aquí deixarem el cotxe i ens enfilarem suaument pel camí de la dreta on primer de tot ens trobem amb una barrera que impedeix el pas de vehicles. El camí no te pèrdua, és una pista molt ben marcada que guanya alçada molt a poc a poc, aquests primers km són molt planers i de seguida arribem primer a la collada del moro (2.088 m) i més tard a la collada de Fontlletera (2.127 m). Des de aquest punt ja veiem el Balandrau i recordem que no fa molts hiverns en aquest paratge hi va haver una tragèdia quan una tempesta va sorprendre a un grup nombrós d'excursionistes i varen quedar atrapats a la neu.

Ens hem de dirigir cap al coll que queda a la dreta del Balandrau seguint el camí sempre en direcció nord-oest. Al coll si arriba sense gaires dificultats ja que la pendent és sempre poc pronunciada. Un cop arribem al coll dels tres pics (2.395 metres) se'ns obra davant nostre tota l'esplendor del Pirineu oriental, des de el Puigmal al Bastiments. Podem observar el refugi de Coma de Vaca just a sota nostre.

A partir d'aqui canviem el rumb i ens dirigim cap al cim del Balandrau sempre en direcció sud-oest. Aquest tram és el que té la pendent més pronunciada però es fa amb molta facilitat. El camí flanqueja els Tres Pics (2.502, 2.504 i 2.527) però és una opció poder-los pujar ja que els tenim al costat. Finalment arribem al cim del Balandrau (2.584 metres) on un punt geodèsic i un mapa amb relleu 3D ens marquen el punt més alt. Si el dia és clar es pot gaudir d'una molt bona vista d'una de les zones més clàssiques del prinieu català, la de Núria-Ull de Ter.

 
  diversos miradors des d'on s'albira tota la vall de Camprodon i, fins i tot, el golf de Roses i el Montgrí a la llunyania.
 
Abans d'arribar al refugi de forestal de Tregurà, a mà dreta, hi trobem l'inici d'un camí, senyalitzat amb un panell indicador de la ruta de la transhumància, i la ruta fins a Fontlletera. És el Collet de la Gralla, que es troba a 2.000 m, i des d'allà iniciarem l'ascens fins els 2.400 m del Coll dels Tres Pics.
 
  Superada la primera rampa -i el primer quart d'hora-, passem pel costat del Castell dels moros, amb un petit estanyol. Els núvols, però, comencen a envoltar-nos per tot arreu.  L´estanyol desafia la llei de la gravetat....!!
 
  D'estanyol encara en trobarem un altre. La boira, però, ja ens està encalçant del tot.
 
trobem la Font Lletera, un fil d'aigua recollit per un canaló, que ens ajuda a refrescar-nos. Tot i amb això, el temps ja es fa notar de valent.

 
                                                              el cim del Balandrau
 
  Això sí, val la pena deixar constància de la fauna de la zona, que va més enllà de les vaques i els cavalls del Ripollès de rigor. Pel cel, algun esparver, però també vàrem poder veure alguna de les moltes marmotes que hi ha per aquells verals. Tota una experiència.

NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT.... ÉS DEURE DE L'EXCURSIONISTA  ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C... I PORTAR LA TARGETA, QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS 
    D'ACCIDENT.