dimarts, 7 de desembre de 2010

EXCURSIÓ DIUMENGE 12 - DESEMBRE 2010 " DE FONTETA A FITOR "

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.


EXCURSIÓ DIUMENGE 12 - DESEMBRE 2010 " DE FONTETA A FITOR "


DURADA : 4 :30 HORES ( SENSE COMPTAR PARADES).....PORTAR BOTES DE MUNTANYA , FOLRO POLAR , GORRA ,GUANTS , CHUBASQUERO , BEGUDA I DINAR.

DESNIVELL : 218 MTS

RUTA CIRCULAR : 15 KMS.

DIFICULTAT : MITJANA - BAIXA

SORTIDA : 8 :30 HORES AL BAR NURIA....VENIR PUNTUALS I ESMORÇATS.... ( ATENCIÒ AMB L´HORARI ).

9: 15 AL CARRER PRINCIPAL D´ENTRADA , QUE VE DE LA BISBAL ( A 1 ´5 KMS. DE DISTANCIA)HISTORIES I LLEGENDES : http://www.festa.cat/index.php?q=histories/veure/718base cartogràfica: Mapa Comarcal de Catalunya 1:50.000. Institut Cartogràfic de CatalunyaAquest recorregut s’endinsa al massís de les Gavarres i en la seva història. És una excursió apta per a tots els públics que ens portarà des de Fonteta fins a l’antiga església romànica de Fitor, tot passant per frescals valls de rieres encaixades i masos en runes. De tornada, gaudirem de meravelloses vistes de la plana baixempordanesa i de la visita dels dòlmens de la serra d’en Cals, un dels conjunts dolmènics més important de la comarca. Aquesta excursió no ens la podem perdre.Santa Coloma de Fitor
El 1817 al cor de les Gavarres, tres bandolers apallisaren el rector de Fitor abans de saquejar la rectoria. El van donar per mort, però va viure dues setmanes més, prou temps per identificar els assaltants. Els tres bandolers foren detinguts i comdemnats. Despres de ser esquarterats, els seus caps van ser col.locats en gàbies. Quan els forasters s'acostaben a Fitor, el primer que veien eren les gàbies amb els caps penjats als camins d'accés. Després de tants anys aquests caps han desaparegut i per trobar Fitor necessitem un mapa cartogràfic i seguir les indicacions. Aquesta història és ben certa, tal com queda reflectit a les inscripcions grabades a la làpida d'entrada a l'església.


Dolmen dels Tres Peus. Terme de Fitor, comarca del Baix Empordà.

A PART DE L´ESGLÉSIA , HI HA UNA SALA D´AUDIOVISUALS PER EXPLICAR L´HISTORIA DEL LLOC.
MÀQUINA PER LES BEGUDES I LLAR DE FOC.NI EL GUIA ,NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT....ES DEURE DE L´EXCURSIONISTA , EL ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C..., I PORTAR LA TARJETA , QUE ES L´ASEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.

EXCURSIÓ DIMECRES 8 - DESEMBRE 2010 : Colònia Molinou – S. Martí Vell – Coll de Graus – S. Julià de Saltor – Coll

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.


EXCURSIÓ DIMECRES 8 - DESEMBRE 2010 : Colònia Molinou – S. Martí Vell – Coll de Graus – S. Julià de Saltor – Coll de Saltor – Corones – Pedrera – S. Grau – Colònia Molinou


DURADA : 4 : 45 hores ( SENSE COMPTAR PARADES).....PORTAR BOTES DE MUNTANYA , FOLRO POLAR , GORRA ,GUANTS , CHUBASQUERO , BEGUDA I DINAR.

DESNIVELL : 722 mts.

RUTA CIRCULAR : 12`08 kms.

DIFICULTAT : MITJANA - ALTA

SORTIDA : 8 : 00 HORES AL BAR NURIA....VENIR PUNTUALS I ESMORÇATS.... ( ATENCIÒ AMB L´HORARI ).

8 : 35 AL BAR L´ESPORT DE BESALÚ ....ANIREM A CAPDEVÀNOL, PASAT RIPOLL....I....APARCAREM A LA COLONIA MOLINOU.


FOTOS : http://www.madteam.net/fotografia/albums/6340-sant-amand/MÉS INFORMACIÒ : www.campdevanol.org/download/.../itinerari_sant_julia_de_saltor_catala.pdf


Recorregut:
Colònia Molinou – S. Martí Vell – Coll de Graus – S. Julià de Saltor – Coll de Saltor – Corones – Pedrera – S. Grau – Colònia MolinouRecorregut i mapa


Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc http://fermuntanya.blogspot.com/2009/11/sant-jula-de-saltor-campdevanol.html


Itinerari de natura senyalitzat per l’Ajuntament de Campdevànol. Passa per les antigues parròquies de S. Martí d’Armàncies i S. Julià de Saltor, al voltant del turó de Corones, tot passant per l’ermita de S. Grau encinglerada dalt d’un turó. Indrets deshabitats, però que han tingut una importància històrica remarcable.

Durant el recorregut podrem observar una magnífica fageda a l’obaga del turó de Corones i una interessant roureda al sector de S. Grau.

També trobem vestigis de l’impactant intervenció de l’esser humà en l’activitat extractiva de les pedreres per la fabricació de ciment.Inici excursió


Comencem seguint per una pista ampla que poc desprès i a la dreta i veiem un gran mur de pedra que servia per abocar dins de vagonetes o camions la pedra cimentera que s’extreia de les pedreres.

Anem seguint el camí principal (senyalitzat). Baixem per un camí i creuem la riera; davant nostre observem la Font de S. Grau.


Font de S. Grau


Un cop creuada la riera pugem per uns plans i seguim paral·lels a la riera. Al final del prat enfilem de forma constant fins arribar a un collet al mig del bosc; ens trobem al collet de Capdevila.

El camí va seguint per unes antigues feixes avui cobertes de roures i arribem a una zona oberta on hi veiem les restes de l’antiga parròquia de S. Martí Vell. Per sobre nostre i ha les restes de la casa de S. Martí de Dalt


S. Martí de Dalt


Enfilem pels prats seguint un corriol i arribem a la font de S. Martí. És una bonica font, amb un petit canal al davant.


Font de S. Martí


Pugem fort cap a la dreta de la font fins a trobar la pista que seguíem. Desprès d’una bona estona de camí i amb fort pendent arribem al collet dels Graus.


Aquest coll (1.172 m) és un pas natural entre la vall de S. Martí i la vall de Saltor. Esdevé un mirador excepcional amb el Pedraforca com a teló de fons.


Vista des del Collet dels Graus


Ens dirigim cap a l’esquerra en direcció als cingles dels Graus. Passem una tanca i més endavant arribem al Pas dels Graus.


Pas dels Graus


Es un camí antic fet a la roca calcària; encara avui podem veure vestigis en l’empedrat del camí. Anem enfilant-nos fent ziga-zagues entre les roques. Al fons de la vall hi veiem la masia de Maiols.


Al fons, la masia de Maiols


Davant nostre veiem el vessant de Saltor i el turó de Vidabona.

El camí transcorre per un corriol enmig de la fageda fina arribar al torrent.

Ens endinsem dins el torrent on just a l’esquerra s’aixeca la Pedra Dreta.


Pedra Dreta


Seguim per aquest indret molt humit. El camí s’enfila passant per la densa vegetació fins a trobar una pista que seguim cap a l’esquerra.

Som als prats de Saltor. Contemplem al damunt d’un petit turó l’església de S. Julià de Saltor i la seva rectoria. Seguim pujant tot passant per el costat d’una casa deshabitada i arribem a Saltor després de caminar 2 hores.


S. Julià de Saltor


Sant Julià de Saltor és una antiga parròquia rural del municipi d’Ogassa. Lloc pintoresc situat en uns planells molt bonics, a 1350m. d'altitud al peu de Sant Amand i el turó de Corones. S'hi arriba per una pista forestal des de Campdevànol.


Masia de Saltor


Format per vàries construccions, en destaquen una masia i l’església de Sant Julià. Per la seva estructura cal situar la construcció de l’actual església romànica entre els segles XI-XII, es tracta d’una nau coberta amb volta de canó; va perdre l’absis que fou substituït per un cos més enlairat cobert a dues vessants. Al punt d’unió amb la rectoria hi ha un petit campanar de torre d’un sol pis . L’església primitiva surt documentada el 890 en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Pere de Ripoll. Al segle XIV, es produí un fort despoblament de la parròquia, fins a l’extrem que no pogué mantenir capellà propi. Al segle XVII li fou afegida com a sufragània l’antiga parròquia de Santa Maria de Vidabona. L’any 1900, la parròquia encara tenia una població de setanta habitants; hi havia un rector que feia de mestre als nens i nenes de la rodalia fins a principis del segle XX.

Avui està deshabitada amb l’excepció de l’antiga rectoria, adossada a l’església, que, des de fa uns anys l’han rehabilitat.

Sant Julià de Saltor és el punt d’inici de nombroses excursions

Seguim la pista fins arribar a la collada de Saltor (1.394 m); és una veritable cruïlla de camins. Des d’aquest punt podem anar a Ogassa, Bruguera, Vall de Ribes.

Des del coll podem contemplar grans vistes panoràmiques; amb el Pedraforca i les serralades de ponent.


Coll de Saltor amb el Pedraforca al fons


El camí gira 90º, tot seguint un filat. El corriol segueix entre prats i s’endinsa a la fageda.

Més endavant arribem a una zona lliure d’arbres que obre davant nostre un balcó sobre la Vall del Ter.


Mirador sobre la vall del TerEns dirigim a l’esquerra cap el mirador de la Vall del Ter. Hi ha un plafó informatiu. Contemplem la Serra de S. Amand, el turó de Vidabona, i al fons la vall de Saltor.


S. Amand i la vall de Saltor


La pista va rodejant el turó de Corones i a poc a poc s’obre la vista cap a ponent.

Arribem al mirador de Corones. D’es d’aquest punt gaudim d’una de les vistes més interessants de la serra de Montgrony i la vall del Freser.


Mirador de Corones


Seguim el camí sempre amb baixada i entrem de nou dins la fageda seguint els senyals.

Sortim de la fageda i arribem a uns prats. Ens trobem als Llisos de Corones. Eren antics camps de conreu.

Continuem baixant i passem per davant de la casa de Corones, deshabitada, i voltada d’uns grans freixes.


Mas Corones


Anem baixant pel camí fins a l’alçada d’una antena. Aquí ens cal deixar el camí principal i seguir cap a l’esquerra per anar a buscar la cinglera.


Campdevànol al fons


Deixem el prat i per un pas natural l’anomenat Pas del Cargol, adequat des de molt antic amb un mur i esglaons podem baixar enmig de la cinglera.


Pas del CargolMés endavant entrem en una roureda. S’hi veuen antigues feixes que eren ocupades per antics camps de conreu.


Seguint el camí arribem a una pista que ens portarà a una antiga pedrera.


Antiga pedrera rica en calç


Arribem a un petit collet i deixant la pista ens enfilem, enmig de la pineda en direcció a l’ermita de S. Grau. Seguim un corriol que ràpidament s’enfila molt vertical.


L'ermita de S. Grau


Som a l’ermita de S. Grau.(960 m). Es troba a dalt d’un turó del terme de la masia de Molinou. Gaudim d’una vista privilegiada sobre Campdevànol i de totes les muntanyes de l ‘entorn.


Vista de Campdevànol


Documentada des del 1366, es tracta d’una construcció ben conservada amb actuacions cap el segle XVII, tot i que molt possiblement ja existia una església o oratori en aquest punt elevat. Consta d’una sola nau, absis de tradició romànica i campanar frontal d’espadanya.


Ermita de S. Grau
Interior ermita

Baixem per un corriol en forta pendent enmig d’un bosc de roures fins arribar als quintans de Molinou.

En l’excursió es pot gaudïr d’una gran diversitat d’entorns.NI EL GUIA ,NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT....ES DEURE DE L´EXCURSIONISTA , EL ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C..., I PORTAR LA TARJETA , QUE ES L´ASEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.