dimarts, 5 de març del 2013

EXCURSIÓ DIUMENGE 10 DE MARÇ DE 2013 : " DE FONTETA A FITOR "



69 EXCURSIONISTES....I ...MÉS DE 100 AL DINAR CALÇOTADA - PORKADA A MAS SAGRERA....FELICITATS ANGI PER DIA TAN BONIC....!!!
         
Estàs convidat a veure l'àlbum de fotografies de mantone2: Porkada-calçotada-2013
Porkada-calçotada-2013
04/03/2013
per mantone2
Missatge de mantone2:
fotos de la porkada- calçotada.
Si tens problemes per veure aquest missatge, copia i enganxa l’adreça següent al teu navegador:
https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=111351168865653780616&target=ALBUM&id=5851520891000150833&authkey=Gv1sRgCOK69tP44MmWxgE&feat=email
Per compartir les teves fotografies o rebre notificacions de quan comparteixen fotografies els teus amics, obtingues el teu compte d’Àlbums web de Picasa.

                                 EXCURSIÓ  DIUMENGE  10 DE MARÇ DE 2013 :

                                                " DE FONTETA A FITOR "


Reloj  DURADA : 4 :30  HORES  (SENSE COMPTAR PARADES)... PORTAR BOTES DE MUNTANYA, FOLRO POLAR, GORRA, GUANTS , IMPERMEABLE, BEGUDA I DINAR.

Demonio  DESNIVELL : 218  M.

Caracol  RUTA CIRCULAR : 15 KM.

Confundido  DIFICULTAT : MITJANA - BAIXA 

Auto SORTIDA :  8 :30 h.  DEL BAR NÚRIA...  VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.... ( ATENCIÓ AMB L'HORARI ).

                9: 15
  
h.  AL CARRER PRINCIPAL D´ENTRADA DE FONTETA, QUE VE DE LA BISBAL ( A 1 ´5  KM. DE DISTÀNCIA)        



 Fantasma     HISTÒRIES I LLEGENDES  :  http://www.festa.cat/index.php?q=histories/veure/718


                       

Base cartogràfica: Mapa Comarcal de Catalunya 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya 

Aquest recorregut s’endinsa al massís de les Gavarres i en la seva història. És una excursió apta per a tots els públics que ens portarà des de Fonteta fins a l’antiga església romànica de Fitor, tot passant per frescals valls de rieres encaixades i masos en runes. De tornada, gaudirem de meravelloses vistes de la plana baixempordanesa i de la visita dels dòlmens de la serra d’en Cals, un dels conjunts dolmènics més important de la comarca. Aquesta excursió no ens la podem perdre. 

 
 
 
 
 
    foto

    Santa Coloma de Fitor

    El 1817 al cor de les Gavarres, tres bandolers apallissaren el rector de Fitor abans de saquejar la rectoria. El van donar per mort, però va viure dues setmanes més, prou temps per identificar els assaltants. Els tres bandolers foren detinguts i condemnats. Després de ser esquarterats, els seus caps van ser col.locats en gàbies. Quan els forasters s'acostaven a Fitor, el primer que veien eren les gàbies amb els caps penjats als camins d'accés. Després de tants anys aquests caps han desaparegut i per trobar Fitor necessitem un mapa cartogràfic i seguir les indicacions. Aquesta història és ben certa, tal com queda reflectit a les inscripcions gravades a la làpida d'entrada a l'església.




    Dolmen dels Tres Peus. Terme de Fitor, comarca del Baix Empordà.





    A PART DE L´ESGLÉSIA , HI HA UNA SALA D´AUDIOVISUALS PER EXPLICAR L´HISTORIA DEL LLOC.
     MÀQUINA PER LES BEGUDES I LLAR DE FOC.

    Bajo el zaguán de la puerta de la ermita de Santa Coloma de Fitor encontramos la lápida de la tumba del Rector asesinado en 1817
    Bajo el zaguán de la puerta de la ermita de Santa Coloma de Fitorencontramos la lápida de la tumba del Rector asesinado en 1817

    Altar de la Ermita de Santa Maria de Fitor, en Forallac, Costa Brava
    Altar de la Ermita de Santa Maria de Fitor, en Forallac, Costa Brava

    Diada de Fitor i els seus secrets

    Santa Coloma de Fitor
    Avui he tornat de l'aplec de Santa Coloma de Fitor: un punt de trobada molt autèntic. Un indret paradisíac enmig de Les Gavarres. Una ermita voltada d'alguns prats i de boscos molt espessos que amaguen una gran riquesa de flora, fauna, i també d'històries i llegendes de diferents èpoques i que han anat quedant impreses en diversos reculls i documents que, molts de curiosos i apassionats del tema han anat recopilant durant dècades. 

    És impresionant la càrrega històrica que té aquest indret i realment posa la pell de gallina quan hom descobreix algunes de les històries -reals- que hi varen tenir lloc. 

    Banc d'Adelaida Plana de Cals
    Al llibre Els Secrets de Sa Bardissa, d'en Jaume Aymar i Ragolta, que més d'un cop he esmentat aquí al bloc, ja havia llegit que l'any 1817 hi havia hagut una tortura i mort del rector de Santa Coloma de Fitor, el mossèn Joan Batllé i Juer. El que m'ha sobtat és descobrir més a fons el que va passar. 


    Roderes de carro anant cap a la font de Fitor
    Després també és molt curiós entrar a dins de l'ermita i veure que alguns dels bancs "tenen propietari", fet que s'esdevenia molt abans. La sorpresa ha estat en veure que un dels bancs pertanyia a Adelaida Plana de Cals i de Vilanova de Cabanyes (sí, tot això n'era el nom!). Era la filla del Mas Calç (Cals, escrit), que és ben a prop de Fitor. Es va casar amb Bonifaci Vilanova, fill de Josep Vilanova, el Vescomte de Cabanyes de Calonge, tan polèmic durant la seva existència pels reiterats casos de falsificació de monedes, amenaces, xantatges i coaccions que varen envoltar tota la seva vida, fet que va fer, fins i tot, que simulés una mort i enterrament seves, que més endavant va descobrir-se que havien estat un muntatge. Us imagineu quin enrenou? I tot està lligat! Ja ho deien ja que les terres dels Vilanova anaven des de Fenals d'Amunt fins a Forallac! Increïble!

    I tantes d'altres que en podríem explicar o ens n'explicarien. 

    Realment un indret de luxe, no només pel paisatge, sinó per l'herència social i cultural que s'hi cou. Sens cap mena de dubte, un lloc que convé no perdre's!

    Salut!
                             
                                         TORRENEULES - 2011     FRANCESC , MAI T´OBLIDAREM...!!  
           

    NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT.. ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C...I PORTAR LA TARGETA , QUÈ ES L´ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.