dilluns, 16 de setembre del 2013

EXCURSIÓ DIUMENGE 22 de Setembre de 2013 ; "DE ST. JAUME DE FRONTANYÀ AL PUIG DE FAIG I BRANCA"

EXCURSIÓ DIUMENGE 22 de Setembre de 2013 

"DE ST. JAUME DE FRONTANYÀ  AL PUIG DE FAIG I BRANCA"


Reloj  DURADA  :   3 :00 HORES  (SENSE COMPTAR PARADES)..... PORTAR BOTES DE MUNTANYA , FOLRE POLAR , GORRA , IMPERMEABLE,  BEGUDA I DINAR.

Demonio  DESNIVELL :  510m  

Caracol  RUTA CIRCULAR : 8'7 Km ..... ÉS UNA VOLTA MOLT BONICA .

Confundido  DIFICULTAT :  MITJANA 

Auto SORTIDA :  8 : 00 HORES  AL BAR NÚRIA....VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.... ( ATENCIÓ AMB L'HORARI).

                8 : 35 Hores  A COLL DE RAVELL ( SORTIDA VILADRAU, DE L´EIX TRANSVERSAL)

                                9: 00   Hores..... ANIREM DIRECCIÓ RIPOLL.... JUST A L'ACABAR-SE L'AUTOVÍA DE DOS CARRILS... I ... I MOLT A PROP DE RIPOLL... CARRETERA A L'ESQUERRA , LA C- 26 , QUE VA A LES LLOSES..... a l 'encreuament.pàrquing a l'esquerra, per retrobar-nos amb els de Torelló -  Vic - Manlleu
9 : 30 hores ....DIRECCIÓ CASTELLAR DE N'HUG... I A 2/3 PARTS DE LA RUTA... TRENCANT FINS A ST. JAUME DE FRONTANYÀ... APARCAREM A L'ESQUERRA DE L'ESGLÉSIA... ZONA DE PÀRQUING.

L'entorn natural que envolta Sant Jaume de Frontanyà ( 1070 m.) és un paisatge muntanyenc que aplega una variada vegetació, prats herbats i sobretot una extensa i ben conservada superfície forestal en què l'omnipresent pi roig conviu amb boixos, faigs, roures i alzines.

 Des del cim del puig de Faig i Branca ( 1520 m.), coronat a l'itinerari, es gaudeix d'una àmplia panoràmica del relleu accidentat de la contrada i les serres veïnes d'ambdós vessants.... els Pirineus a un costat i el Berguedà a l'altre.

En el poble destaca la imponent església mil·lenària de Sant Jaume de Frontanyà, magnífica mostra del primer romànic català i joia arquitectònica de la comarca del Berguedà.

PER CERCAR L'ITINERARI CLIQUEU L'ENLLAÇ : 

http://www20.gencat.cat/estatics/PalauRobert/RutesCat/pdf/2584-De%20Sant%20Jaume%20de%20Frontanya%20al%20puig%20de%20Faig%20i%20Branca-Catala.pdf  

PER MIRAR FOTOS :  http://muntanyenc.blogspot.com/2008/11/el-puig-lluent-des-de-sant-jaume-de.html
                   


Sant Jaume de Frontanyà

Sant Jaume de Frontanyà


Sabeu quin és el municipi menys poblat de Catalunya? Sant Jaume de Frontanyà. Això, però, no sempre ha estat així. A l'època medieval, al poble hi havia més de 300 habitants. Després, però, van arribar les pestes, les guerres, els bandolers... i cada vegada hi va haver menys gent. Al segle XVIII, els carrers es van tornar a omplir de criatures i de pagesos; però, a finals del segle XIX, el poble va quedar sense gent altre vegada. El 1975 només hi havia 15 veïns i semblava que acabaria sense ningú i en runes. Ja veieu, però, 
que això no ha passat. Els pocs habitants que te ara el municipi (18) estan decidits a impedir-ho. A més, tots són regidors del seu petit, però eixerit, Ajuntament.

 

Fitxer:Església de Sant Jaume de Frontanya.JPG

 

Plaça de la Vila amb la Creu Melosa al fons, Sant Jaume de Frontanyà (10-2010)
                         Plaça de la Vila amb la Creu Melosa al fons,
                                      Pla de la Lleona 
Can Frontanyà
                                                                           Can Frontanyà
Masies El Prat (St. Jaume de Frontanyà)
                                                                               Masies El Prat
Nubols de tempesta

Cim de Faig i Branca - 1.520 m - Berguedà

                                  Cim de Faig i Branca - 1.520 m - Berguedà

Montserrat des del Puig Lluent

                                                 Montserrat des del Puig Lluent

Sin Título.

 



A finals d'estiu i principis de tardor el Catllaràs recobra un interès especial. El fullatge comença a tenyir-se, la humitat embolcalla el sotabosc, els bolets treuen el nas, les olors s'intensifiquen i els cérvols entren en zel. Trobar-se cérvols al Catllaràs és ben fàcil, ja que des de la repoblació que es va fer als anys 50 o 60 la població ha anat creixent. Ha crescut tant, que molts ramaders de la zona es queixen de les destrosses causades per aquesta animals de grans dimensions. És fàcil d'entendre aquesta proliferació: els animals tenen una àmplia zona de boscos i pastures poc poblats, en un entorn privilegiat de mitja muntanya i sense depredadors naturals. En l'època de zel els cérvols mascles criden ben fort per atreure les femelles. És el que coneixem com la brama del cérvol  que es pot sentir als vespres i matinades. Tot i que en alguna altra sortida pel Catllaràs sí que ens havíem topat amb algun cérvol  durant la sortida d'avui no els vam ni veure ni sentir.



NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT.... ÉS DEURE DE L'EXCURSIONISTA  ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C... I PORTAR LA TARGETA QUÈ ES L'ASSEGURANÇA EN CAS D'ACCIDENT.