dimarts, 7 de juliol de 2015

Excursió diumenge 12 -Juliol-2015 : "Passejada i remullada a les gorgues d´Albanyà"‏

"sortida diumenge 
            12-Juliol-2015"   
"passejada i remullada a les gorgues d´Albanyà"
         
Reloj  DURADA :   1 HORA L´ANADA  +  3/4 D´HORA LA TORNADA ( Efectives i sense comptar parades)
Demonio  DESNIVELL :  100 mts. acumulats de pujades i els mateixos de baixada
Caracol  RUTA  LINEAL:  6 km. anada i tornada 1´5 km del colomer
Confundido  DIFICULTAT :  MOLT FACIL apta per a tothom)
Caluroso  COORDINADOR : Sants
 Emoji   Emoji  Emoji   EL TEMPS :   http://www.tiempo.com/albanya.htm
 Emoji  MATERIAL A PORTAR: Botes de muntanya (millor de canya alta)- Pals de Trek-  Roba del temps - Gorra -Crema solar - Si el temps pintés petites pluges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar i dinar - 1 cantimplora amb mínim un litre d'aigua mitllor glaçada ....  PORTAR SANDÀLIES D´AIGUA , TOVALLOLA , BANYADOR PER PASSAR-HI EL DIA.

Auto  SORTIDA :   Ep amb l´horari ...8: 30 HORES. DEL BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA )...VENIR PUNTUALS I ESMORZATSEmojiEmoji
         9: 05 HORES. Parada técnica al  Decatlon de Figueres....sortida de Roses , a la variant de Figueres per recollir la gent de l´Empordà...!! Emoji
           10: 00 HORES.    TROBADA AL PÀRQUING DEL CÀMPING  " BASSEGODA "  D´ALBANYÀ.

DEIXAREM LA PISTA QUE PUJA AL BASSEGODA I SEGUIREM LA DE ST. BARTOMEU DE PINCARÓ....FINS A LA CADENA METÀL·LICA , QUÈ ÉS A ON COMENÇA LA  PUJADA  FORTA .... A L, ALTRE RIBA ES DIVISA LA CASA DE LA MOLINA.... APARCAREM FINALMENT UNS METRES ABANS .

ITINERARI : HI HAN DUES OPCIONS : 
 A ) LA MÉS FRESCA , REMUNTAR EL RIU  (AMB CALÇAT ADIENT) .......

                http://ca.salines-bassegoda.org/natura/gorgues/gorgues-dalbanya-157.html 

 B ) RESSEGUIR EL RIU PER UN CORRIOL MEDIEVAL
 
ARRIBAREM A CAN BERTRAN , UN LLOC DE SOMNI ....PONT ROMÀNIC...POSSIBILITAT DE VEURE UNA PARELLA l  D'ESTRUÇOS...I ....UNA FAMÍLIA DE DAINES...
 
I BANYAR-SE EN UNA MERAVELLOSA GORGA  D´AIGÜES  CRISTAL·LINES I FRESQUES.... EN CAS D´ESTAR OCUPADA HI HA ALTRES GORGES PER LES RODALIES DE DIFERENTS FONDÀRIES , ESCOLTAREM EL SOROLL DELS SALTS D´AIGUA , NETA , FRESCA I ABUNDANT....EL LLOC ÉS MOLT BONIC..I  IDEAL PER A PASSAR-HI UN DIA CALORÓS.Sol

PER EL QUE VULGUI CAMINAR UN XIC MÉS....ÉS POT ANAR A VEURA EL COLOMER DEL BERTRAN I VILA CASTILIANI.          Pont de Can Bertran, de tres ulls, amb una placa de ciment que diu Pont fet per Ysidro Bertran 1894. 

El Colomer del Bertran


Avui m'he encaminat cap un dels colomers més oblidats i curiosos del país, el colomer de cal Bertran. Durant la curta excursió m'esperen altres al·licients tant o més remarcables, el principal és sens dubte la tranquil·la bellesa del riu Muga, que poc tros més amunt fa de frontera entre els estats francès i espanyol i que condueix les seves clares aigües entre espectaculars fondalades de l'Alta Garrotxa.

Visitat el colomer val la pena arribar-se fins a l'altre extrem del camp, punt on en el mapa llegimColomer del Serrat.


Aquest altre colomer és una estructura estranya, fa 7.80 m de llarg per 2.50 m d'ample (mides exteriors), per 1.90 m d'alçada el tros més alt. Però no es conserva sencer ni es pot veure on hi havia l'entrada. L'enderroc ha caigut i l'ha omplert totalment, tot i així s'endevinen 4 o 5 dels forats per coloms que permeten creure que realment era un colomer. L'obra està feta amb pedra seca, sense morter i amb rocs cantelluts, curiosament no està obrat en espiga, contrastant clarament amb el colomer de Bertran i amb les abundants parets de l'entorn més proper.


Del poblat o castell que hi havia en aquest indret he trobat tant sols una tímida referència que parla de la vila Castiliani, documentada el 957 i que podria ser fins i tot d'època visigòtica. Una obra cabdal com la Catalunya Romànica no en diu res, però les abundants parets que trobem escampades dins aquest bosc no són els quatre rocs d'un simple mas sinó que havien de conformar una vila d'importants dimensions.  

NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L'EXCURSIONISTA  ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C...  I PORTAR LA TARJA, QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.