dimarts, 17 d’abril de 2012

EXCURSIÓ DIUMENGE 22 D´ABRIL DE 2012 :" Sant Joan les Fonts, ruta de les tres colades i les gorges de la Cau"

EXCURSIÓ DIUMENGE 22 D´ABRIL DE 2012 :

" Sant Joan les Fonts, ruta de les tres colades i les gorges de la Cau"

DURADA : 5: 00 hores (SENSE COMPTAR PARADES)..... PORTAR BOTES DE MUNTANYA, FOLRO POLAR, BEGUDA I DINAR. DESNIVELL : 407 m. d´ascens RUTA CIRCULAR : 14´720 Quilòmetres..... Es circula per bons camins
DIFICULTAT : MITJANA
SORTIDA : 9 : 00 HORES DEL BAR NÚRIA.... VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.... ( ATENCIÓ AMB L´HORARI )
9 : 35´ hores al bar l'esport de Besalú
10 : 00 hores a Sant JOAN LES FONTS semàfor al final de la recta, a l´esquerra hi ha una oficina de la Caixa. Aparcar a la dreta, davant del bar Falguera... a l´avinguda Cisteller


MAPA RUTA DE LES 3 COLADES


RUTA DIDÀCTICA TEMA VOLCANS I COLADES BASÀLTIQUES.... COMBINAT AMB LES POC CONEGUDES GORGES DE LA CAU.... QUE AMB LES ÚLTIMES PLUGES SEGUR QUE FARAN GOIG DE VEURE-LES

L'inici recomanat és arribar al semàfor al final de la recta, a l´esquerra hi ha una oficina de la Caixa...i....aparcar a la dreta , davant del bar Falguera... a l´avinguda CistellerEl recorregut transcorre per una interessant zona de cingleres basàltiques, resultants del refredament de les colades de lava emeses per diferents volcans, amb alguna mostra de bosc de ribera amb espècies de gran valor botànic i interessants mostres d'arquitectura industrial a la vora del riu. Si sortim de Sant Joan les Fonts, l'itinerari passa pels carrers d'aquest municipi, travessa el pont medieval sobre el Fluvià i s'enfila per unes escales al costat de l'església nova.
Molí Fondo En aquest indret podem observar tres colades de lava. La primera (que forma part de la resclosa) prové dels volcans de Batet i està datada en uns 700.000 anys, la segona (que forma el mosaic basàltic que es trepitja en aquest indret) és d'origen i edat no determinats i la tercera (on es troba enclavada la pedrera del Boscarró) prové del volcà de la Garrinada i data d'uns 120.000 anys.
El Boscarró Ens trobem davant d'una antiga pedrera de basalt que es va deixar d'explotar a principis de segle. El basalt, roca resultant del refredament de les colades de lava, és dur, aïllant i resistent als corrosius i ha estat utilitzat per fer-ne llambordes.En el procés de refredament de la lava, el basalt pren diferents formes; són els hàbits de retracció: prismàtic, lenticular o massiu. Posterior a les erupcions volcàniques, l'erosió fluvial ha deixat al descobert aquests espadats.La cinglera Basàltica de Fontfreda/ Cingles de Fontfreda La cinglera de Fontfreda, antiga pedrera, va ser utilitzada des dels anys setanta com a abocador d'escombraries. Això provocava la contaminació del llit del riu i afectava una de les millors mostres d'aflorament de materials volcànics. L'any 1993 es va clausurar l'abocador i es va restaurar l'indret. Després d'aquest punt, l'itinerari travessa el riu per unes passeres i transcorre uns metres per la riba esquerra per tornar, després, a la riba dreta. Més endavant, trobem un meandre de la riera de Bianya on és fàcil observar fauna aquàtica. Més enllà, el camí s'enfila i transcorre per la part superior de les cingleres fins a Sant Joan les Fonts.
Les fontsL'aigua circula a través de les laves volcàniques fissurades, s'emmagatzema entre els materials volcànics i els sedimentaris i apareix al peu dels espadats. En el municipi hi ha una quarantena de fonts de cabal continu i abundant. Aquest fet ha donat nom a la població.

NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C... I PORTAR LA TARGETA , QUÈ ÉS L´ASEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.