dimecres, 27 d’abril del 2011

EXCURSIÓ DIUMENGE 1 de MAIG de 2011 : " ASCENSIÓ AL TURÓ DE L'HOME PER PASSAVETS, DES DE STA. FE DEL MONTSENY....LES AGUDES I DESCENS PER LA FONT DE

COLLA PERDUTS (DISPOSEM D´UN BLOC, PODEU ACCEDIR-HI EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.



EXCURSIÓ DIUMENGE 1 de MAIG de 2011 :



" ASCENSIÓ AL TURÓ DE L'HOME PER PASSAVETS, DES DE STA. FE DEL MONTSENY....LES AGUDES I DESCENS PER LA FONT DE CAN BRIANÇÓ "



DURADA : 4: 30 hores (SENSE COMPTAR PARADES)..... PORTAR BOTES DE MUNTANYA, GORRA, PROTECCIÓ SOLAR, BEGUDA FRESCA I DINAR.

DESNIVELL : 682 m

RUTA CIRCULAR : 9´21 km

DIFICULTAT : MITJANA- ALTA

SORTIDA : 8: 30 HORES AL BAR NÚRIA...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS. ( ATENCIÓ AMB L´HORARI )

9 : 10 HORES A COLL DE RAVELL ( EIX TRANSVERSAL)....PARADA TÈCNICA

9 : 30 HORES APARCAR A LA FONT DE PASSAVETS

(ABANS D´ARRIBAR AL MOTEL " L´ABET BLAU")







Font de Passavets


L'avetosa
Pou de glaç


Font del Briançó



Font de Passavets - Les Agudes



Recorregut:
Font de Passavets – Pou de neu – L’avetada – Collet dels Rocs Cremats – Turó de l’Home – Coll Sesbasses – Les Agudes – Font del Briançó – Riera de Passavets – Font de Passavets


El Turó de l'Home amb 1706 m. d'altitud és el punt culminant del Montseny.

Les Agudes són un cims llegendaris situats ben a prop del Turó de l'Home.





HISTORIA DE L'OBSERVATORI DEL TURÓ DE L'HOME

L'any 1880 l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques va tenir l'idea d'instal·lar al cim del Turó de l'Home un refugi-observatori, per la qual cosa va aconseguir la cessió gratuïta del terreny al seu propietari i va engegar una subscripció pública per impulsar el projecte.
L'estiu de 1881 van començar les obres que primerament consistien en fer un desmunt de part del cim per aconseguir una petita esplanada parcialment protegida pel cim en si mateix.
L'esplanada feta amb grans dificultats per la duresa del terreny, queda finalment en uns 12 per 20 metres.

- Antic observatori, de fusta, del Turó de l'Home.


Les obres es van aturar el dia 3 de setembre de 1881, a causa de les violentes tempestes de vent, llamps i trons de final de l'estiu i per l'esgotament dels recursos econòmics, fins ara 2.885,50 ptes.
S'acorda seguir recaptant diners per el projecte i continuar les obres la temporada següent, però el cert és que fins juny de 1884 només es recullen 622,50 ptes.
Aquest recursos eren totalment insuficients per a la continuació del projecte i molt menys per la compra d'aparells i per pagar la nòmina d'un observador meteorològic.



No va ser fins uns 50 anys després, amb motiu dels Segon Any Polar Internacional, que el Servei Meteorològic de Catalunya de la Generalitat, amb l'empenta i l'entusiasme del doctor Eduard Fontseré, home irrepetible i figura il·lustre de la història de Catalunya, que el vell projecte de construcció del refugi-observatori va rebre un nou i definitiu impuls.
El nou observatori, inaugurat l'estiu de 1932, va ser una caseta de fusta, que va ser el Pavelló de Noruega de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

-Vista de la Base de Radio Transmissions Militars, R.T.M. de Puig Sesolles (1.689 m.) des del cim del Turó.


- Observatori actual del Turó de l'Home


Els primers observadors, eren uns autèntics herois i entusiastes de la meteorologia.
Vivien en una caseta de fusta, lligada amb cables d'acer a la muntanya, patint tremendes tempestes de vent, aigua, llamps i nevades que pràcticament els deixaven sepultats. L'observador més conegut per la seva importància i llarga estada a càrrec de d'instal·lació, va ser Fernando Garcia de Castro, que va viure en aquestes condicions més de 36 anys, fins la seva jubilació.



-Panoràmica des del cim del Turó de l'Home, al fons el massís de Montserrat.

Fernando Garcia de Castro, ens ha deixat en els seus quaderns, uns relats que posen els pels de punta, quan explica les seves vivències de fenòmens meteorològics extrems que va patir durant la seva llarga estada en aquest minúscul i fràgil refugi al cim de la muntanya. La tardor de l'any 1952, la vella caseta de fusta, va rebre unes ventades amb proporcions d'huracà una banda que no estava protegida per la muntanya, vent de Xaloc. Diu que la casa trontollava, estremint-se els fustams de dalt a baix amb cruixits sinistres. Fernando ja estava acostumat a aquelles danses del petit xalet de muntanya, però aquella nit, la cosa ultrapassava tota situació viscuda anteriorment i impulsat pel pànic, va decidir quasi de matinada abandonar el refugi, malgrat el fortíssim vent, la foscor, els llamps i la pluja.
Tot just traspassar la porta, va sortir volant pels aires, anant a caure uns metres més avall, de cap a terra i trencant-se una mà.


- Excursionista a Les Agudes l'any 1948.


Aquest accident va aconseguir engegar el projecte de construcció d'una nova caseta, l'any 1954, també de fusta, adossada a l'antiga per la banda nord, que reforçava molt el conjunt i donava més espai per viure amb unes mínimes comoditats. L'onada d'aire siberià, que afectà Catalunya l'hivern de 1956, fred exagerat i persistent que encara recorda, avui en dia, tothom que el va viure, va afectar molt, el nostre amic Fernando. El dia 2 de febrer, primer dia de la invasió freda, el termòmetre va baixar de sobte fins els 20 graus sota cero ( l'anterior rècord era de 14 negatius) i la situació va durar molts dies. Es va gelar tot, les cisternes d'aigua, es van rebentar les canonades, entrava el vent gelat per totes les escletxes del fustam de les parets, la casa era impossible d'escalfar, el combustible de la calefacció es gastava per moments, diu en els seus relats que fins i tot es gelaven les ampolles de cervesa dins de la casa.
Als anys 70 es va habilitar una carretera per la nova base dels militars i es va construir el nou refugi d'obra per l'observatori.
No és possible explicar aquí més anècdotes, de nevades i tempestes... Esperem que els visitants actuals, que poden visitar el lloc, còmodament amb els seus vehicles, per la carretera es facin a l'idea dels patiments i esforços d'aquestes persones que ho han fet possible i que puguin gaudir i sentir la mateixa il·lusió que ells, pels núvols, els vents i la grandiositat de la natura.




FOTO PANORÀMICA CLICKEU L´ENLLAÇ :

http://www.stponline.com/360/montseny.htm


http://www.senderisme.tk/index.php/2007/04/27/castellets-agudes-turo-de-lhome/








Estàs convidat a veure l'àlbum de fotografies de Francesc Sabata: 2011-04-22 Basegoda
2011-04-22 Basegoda
22/04/2011
per Francesc Sabata
Consulta l’Àlbum
Executa la presentació de diapositives


Missatge de Francesc Sabata:
Hola Sants, fotos dels 11 valents/es que vam anar al Basegoda, sota l'amenaça de pluges torrencials.
Si tens problemes per veure aquest missatge, copia i enganxa l’adreça següent al teu navegador:
https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=francescsabata&target=ALBUM&id=5598653466781714433&authkey=Gv1sRgCIOD0qafucexJg&feat=email
Per compartir les teves fotografies o rebre notificacions de quan comparteixen fotografies els teus amics, obtingues el teu compte d’Àlbums web de Picasa.




Una ruta preciosa!!!!


Moltes gràcies Francesc Sabata per alegrar-nos el dia amb aquesta sortida.

Bona setmana!!

Carme



M. CARMEN LLAMAS te ha invitado a ver una fotografía de su álbum de fotos: Molló_Coll_d'Ares
Molló_Coll_d'Ares
24/04/2011
de M. CARMEN LLAMAS
Ver álbum
Reproducir diapositivas


Si tienes problemas para ver este correo electrónico, copia y pega lo siguiente en tu navegador:
https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=106764390429084881218&target=ALBUM&id=5599211645661919985&authkey=Gv1sRgCNKYmK7E3o2nWA&feat=email
Para compartir tus fotos o recibir notificaciones cuando tus amigos compartan las suyas, consigue tu propia cuenta gratuita de Álbumes web de Picasa.






1/2 Sol - Louis XV..MONEDA TROBADA AL COLL D´ARES..!!
Country France - Kingdom
Year 1720-1721
Value 1/2 sol (1/40)
Metal Copper
Weight 6 g
Diameter 25 mm
Thickness 1.5 mm
Engraver Norbert Roettiers
Shape Round
Orientation Coin alignment ↑↓
Demonetized yes



Obverse
Louis XV

Lettering: LUDOVICUS XV DEI GRATIA

Reverse
Lettering:
FRANCIAE ET NAVARRAE REX
1720
AA






Hola a tots



Em plau convidar-vos a la propera conferencia que organitzo, juntament amb el company de cultura, dins el cicle del 2011 del Centre, aquesta vegada toca el GR de Còrsega i el ponent serà en Jaume Villalon que molts ja coneixeu.



Tot seguit trobareu una petita ressenya de l'acte per si us pogués interessar





Data 29 d’abril de 2011
Lloc Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners
Hora 8 del vespre

El GR20 i és un malanomenat sender de gran recorregut que entravessa l'illa de Còrsega de sud-est a nord-oest. És força la gent que aprofita els mesos d’estiu per fer-lo i, a la tornada, de ben segur, ens explica unes dificultats inesperades: neu, refugis com els que coneixíem trenta any ençà, i, sobretot un traçat en molts lloc sobre pedra tot seguint les crestes. Per aquesta raó, son molts els que prefereixen catalogar-lo com una “ruta d’alta muntanya” en lloc de “sender de gran recorregut” com està catalogat i marcat. En total uns tretze dies de natura salvatge que hom pot reduir, una mica, si segueix unes quantes crestes més i evita les sifonades als refugis, cosa gens recomanable, almenys si no vas a treure nota.

En Jaume Villalon, que fa un temps ens contà la seva experiència de sis mesos bàsicament per terres xilenes, primer a l’altiplà entre salars i volcans i mes tard en repetir la ruta, però aquest cop per via marítima fins l’austral Patagònia, ens explicarà de primera mà la seva experiència per les muntanyes de Còrsega.





La biblioteca es troba al costat de la Caixa, al final de la carretera d’entrada a Santa Coloma venint de Sils o Girona (carretera vella o eix –primera sortida-).



Joan




NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA , QUÈ ÉS L´ASEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.