dimecres, 23 de març del 2016

EXCURSIÓ (Ep.!!) matinal DILLUNS de Pascua 28-MARÇ-16 :
 " els molins del Ridaura a Llagostera
Reloj  DURADA :  4 :30´ hores  ( Efectives i sense comptar parades)
Caracol  RUTA  CIRCULAR :  14´3 km 
Confundido  DIFICULTAT :   FÀCIL
Demonio  DESNIVELL :  133 mts. d´ascens
Caluroso  COORDINADOR  ;  Montse Crossa
 Emoji   Emoji  Emoji   EL TEMPS :  http://www.eltiempo.es/llagostera.html
 Emoji       G.P.S.  Track/Waypoin        http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6062169
 Emoji  MATERIAL A PORTAR: Botes de muntanya (millor de canya alta)- Pals de Trek - Roba d'abric d'acord amb el temps d'hivern - Jaqueta de Gore - Folre polar - guants - Buff - Gorra - Si el temps pintés petites plutges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar - 1 cantimplora amb mínim un litre d'aigua .
Auto  SORTIDA : 8: 00 Hores ( Ep...!! amb l´horari) al BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA )...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.
Anirem direcció Cassà...Llagostera...trobarem  a la dreta l´autovía que ve de Vidreres...i al final de la baixada de la Costa de l´Alou , a mà dreta , aparcarem devant de Mobles Mulà ....al cantò hi ha una bentzinera.
                        8: 40 Hores..... aparcar a Mobles Mulà, aquí començara la ruta a peu.
Aproximació des de la C.C. la fem per la C-25 fins a la cruilla de Cassà de la Selva on agafem la C-65 fins a Llagostera, continuem per la C-65 i un cop passada la cruilla amb la C-35 trobem el trancall de Mobles Mulà on ens trobem

00,00 Km. - 062 m. Preparem els estris, motxilles, pals,GPS, etc. i comencem a caminar.
02,00 Km. - 064 m. Can Pata.
IMG_0765.jpg
02,10 Km. - 066 m. Molí del Xòrrec, que visitem.
IMG_0767.jpg
02,60 Km. - 068 m. Hem deixat la pista i passem per un corriol que ens porta al Pont de Can Font.
DSC06762.JPG
04,90 Km. - 086 m. Hem deixat el corriol i tornem a ser a la pista forestal que ens porta al Molí de Baix de Can Moner.
IMG_0783.jpg
05,60 Km. - 094 m. Un cop vist el Molí de Baix, continuem fins a trobar la Resclosa del Molí de Baix.
IMG_0788.jpg
05,80 Km. - 087 m. Un cop vist la Resclosa continuem el camí que ens porta fins el Molí del Mig de Can Moner.
IMG_0792.jpg
06,20 Km. - 102 m. Un cop fet la visita, continuem per un corriol que atravessant el Ridaura ens torna a la pista que ens duu al Molí de Més Amunt de Can Moner.
IMG_0799.jpg
06,70 Km. - 132 m. Aquí tornem a deixar la pista i agafem el corriol de la dreta que tot seguint el Ridaura per l’altra costat ens porta al Forn de Calç.
IMG_0800.JPG
08,20 Km. - 162 m. Continuant pujant pel camí creuem un torrent per una passera petita i a la dreta ens queda la Font de Banyacroua, que pel cert es ben seca.
IMG_0801.jpg
08,80 Km. 201 m. Seguim pujant i arribem a la part més alta de la sortida
09,40 Km. - 169 m. Ja anem baixant i passem per una Masia molt bonica “Can Puig”.
IMG_0804.jpg
11,60 Km. - 074 m. Abandonem la Masia de Can Puig desprès de fer la xerrada amb el seu amo i continuem per una pista que passa pel pla de Sant Llorenç fins que trobem una altra pista a la dreta que en forta baixada ens porta al Molí de Can Nadal, completament derruit.
IMG_0812.jpg
14,10 Km. - 062 m. Atravessem el Ridaura i tornem sobre els mateixos passos de l’anada, una part de pista, el corriol que passa pel Pont de Can Font i passem pel davant de Can Pata fins a trobar els cotxes que haviem deixat a la sortida.
NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.
Foto de El Molí de més Amunt de Can Moner
                 

dilluns, 21 de març del 2016

EXCURSIÓ (Ep.!!) DISSABTE 26-MARÇ-16 : " de Fonteta a Fitor"

EXCURSIÓ (Ep.!!) DISSABTE 26-MARÇ-16 :
              de Fonteta a Fitor
Reloj  DURADA :  4 :30´ hores  ( Efectives i sense comptar parades)
Caracol  RUTA  CIRCULAR :  15 km 
Confundido  DIFICULTAT :   MITJANA- FÀCIL
Demonio  DESNIVELL :  218 mts. d´ascens
Caluroso  COORDINADOR  ;  Sants Felipe
 Emoji   Emoji  Emoji   EL TEMPS :   http://www.eltiempo.es/la-bisbal-d-emporda.html
 Emoji       G.P.S.  Track/Waypoin 
Xevi Ribas
Autor:

Xevi Ribas                          http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4106670


 Emoji  MATERIAL A PORTAR: Botes de muntanya (millor de canya alta)- Pals de Trek - Roba d'abric d'acord amb el temps d'hivern - Jaqueta de Gore - Folre polar - guants - Buff - Gorra - Si el temps pintés petites plutges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar - dinar- 1 cantimplora amb mínim un litre d'aigua .
Auto  SORTIDA : 9: 00 Hores ( Ep...!! amb l´horari) al BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA )...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS
                         9: 05 Hores...Al pavellò de Fontajau...per deixar cotxes , el dissabte al Nuria és zona blava de pago....anirem direcció a la Bisbal
            9: 50 Hores..... aparcar al carrer principal d´entrada a FONTETA , que ve de La Bisbal a 1´5 kms. de distancia.
Fantasma     HISTÒRIES I LLEGENDES  :  http://www.festa.cat/index.php?q=histories/veure/718 
                       
 

Aquest recorregut s’endinsa al massís de les Gavarres i en la seva història. És una excursió apta per a tots els públics que ens portarà des de Fonteta fins a l’antiga església romànica de Fitor, tot passant per frescals valls de rieres encaixades i masos en runes. De tornada, gaudirem de meravelloses vistes de la plana baixempordanesa i de la visita dels dòlmens de la serra d’en Cals, un dels conjunts dolmènics més important de la comarca. Aquesta excursió no ens la podem perdre.   
    foto

    Santa Coloma de Fitor

    El 1817 al cor de les Gavarres, tres bandolers apallissaren el rector de Fitor abans de saquejar la rectoria. El van donar per mort, però va viure dues setmanes més, prou temps per identificar els assaltants. Els tres bandolers foren detinguts i condemnats. Després de ser esquarterats, els seus caps van ser col.locats en gàbies. Quan els forasters s'acostaven a Fitor, el primer que veien eren les gàbies amb els caps penjats als camins d'accés. Després de tants anys aquests caps han desaparegut i per trobar Fitor necessitem un mapa cartogràfic i seguir les indicacions. Aquesta història és ben certa, tal com queda reflectit a les inscripcions gravades a la làpida d'entrada a l'església.
    Dolmen dels Tres Peus. Terme de Fitor, comarca del Baix Empordà.

    A PART DE L´ESGLÉSIA , HI HA UNA SALA D´AUDIOVISUALS PER EXPLICAR L´HISTORIA DEL LLOC.
     MÀQUINA PER LES BEGUDES I LLAR DE FOC.
    Bajo el zaguán de la puerta de la ermita de Santa Coloma de Fitor encontramos la lápida de la tumba del Rector asesinado en 1817
    Bajo el zaguán de la puerta de la ermita de Santa Coloma de Fitorencontramos la lápida de la tumba del Rector asesinado en 1817
    Altar de la Ermita de Santa Maria de Fitor, en Forallac, Costa Brava
                                                   Altar de la Ermita de Santa Maria de Fitor, en Forallac, Costa Brava
    Avui he tornat de l'aplec de Santa Coloma de Fitor: un punt de trobada molt autèntic. Un indret paradisíac enmig de Les Gavarres. Una ermita voltada d'alguns prats i de boscos molt espessos que amaguen una gran riquesa de flora, fauna, i també d'històries i llegendes de diferents èpoques i que han anat quedant impreses en diversos reculls i documents que, molts de curiosos i apassionats del tema han anat recopilant durant dècades. 
    És impresionant la càrrega històrica que té aquest indret i realment posa la pell de gallina quan hom descobreix algunes de les històries -reals- que hi varen tenir lloc. 
    Banc d'Adelaida Plana de Cals
    Al llibre Els Secrets de Sa Bardissa, d'en Jaume Aymar i Ragolta, que més d'un cop he esmentat aquí al bloc, ja havia llegit que l'any 1817 hi havia hagut una tortura i mort del rector de Santa Coloma de Fitor, el mossèn Joan Batllé i Juer. El que m'ha sobtat és descobrir més a fons el que va passar. 
    Roderes de carro anant cap a la font de Fitor
    Després també és molt curiós entrar a dins de l'ermita i veure que alguns dels bancs "tenen propietari", fet que s'esdevenia molt abans. La sorpresa ha estat en veure que un dels bancs pertanyia a Adelaida Plana de Cals i de Vilanova de Cabanyes (sí, tot això n'era el nom!). Era la filla del Mas Calç (Cals, escrit), que és ben a prop de Fitor. Es va casar amb Bonifaci Vilanova, fill de Josep Vilanova, el Vescomte de Cabanyes de Calonge, tan polèmic durant la seva existència pels reiterats casos de falsificació de monedes, amenaces, xantatges i coaccions que varen envoltar tota la seva vida, fet que va fer, fins i tot, que simulés una mort i enterrament seves, que més endavant va descobrir-se que havien estat un muntatge. Us imagineu quin enrenou? I tot està lligat! Ja ho deien ja que les terres dels Vilanova anaven des de Fenals d'Amunt fins a Forallac! Increïble!

    I tantes d'altres que en podríem explicar o ens n'explicarien. 
    Realment un indret de luxe, no només pel paisatge, sinó per l'herència social i cultural que s'hi cou. Sens cap mena de dubte, un lloc que convé no perdre's!
    Foto de Pou de Glaç del Mas Calç
                                                               Pou de Glaç del Mas Calç
    NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.
                     
    mariposa