dimarts, 3 de febrer del 2015

EXCURSIÓ DIUMENGE 8 DE FEBRER 2015: "Sant Pere de Llorà - Coves de Boratuna- Volcà de la Banya del Boc- Pla de St. Joan - Llorà"

 EXCURSIÓ  DIUMENGE 8 DE FEBRER 2015:

"Sant Pere de Llorà - Coves de Boratuna- Volcà de la Banya del Boc- Pla de St. Joan - Llorà"
Reloj  DURADA :  5: 00   hores  ( Efectives i sense comptar parades)
Demonio  DESNIVELL : 500 m. acumulats de pujades i els mateixos de baixada
Caracol  RUTA  CIRCULAR :  15´150 km  (PORTAR LLANTERNES...per la cova !! )
Confundido  DIFICULTAT :  MITJANA  
Caluroso  COORDINADOR :   Sants .
 Emoji   Emoji  Emoji   EL TEMPS : http://www.tiempo.com/llora.htm
 Emoji  MATERIAL A PORTAR: Botes de montanya (millor de canya alta)- Pals de Trek - Roba d'abric d'acord amb el temps d'hivern - Jaqueta de Gore - Folre polar - guants - Buff - Gorra - Si el temps pintés petites pluges portar capelina o similar- avituallament:  esmorzar i dinar - 1 cantimplora amb mínim un litre d'aigua .
Auto  SORTIDA :     Ep amb l´horari....!!  9: 00 HORES. DEL BAR NÚRIA... ( A PROP DE L'ESTACIÓ RENFE DE GIRONA )...VENIR PUNTUALS I ESMORZATS
                        9: 25´ Hores AL PÀRQUING DAVANT  L'ESGLÉSIA DE S. PERE DE LLORÀ ( ANAR PER LA CARRETERA DE St. GREGORI  DIRECCIÓ St. MARTÍ DE LLÉMENA... ESTÀ A 14  KM. DE GIRONA.       

PER GAUDIR DE FOTOS MERAVELLOSES DE L´EXCURSIÓ , GENTILESA D´EN NARCÍS PUJADES CLIQUEU A :

1er ) ESGLÉSIA ROMÀNICA DE S. PERE DE LLORÀ, ESMENTADA  L'ANY 1058, AMB PINTURES ROMÀNIQUES I EL TERRA DE VIDRE, PER PODER ADMIRAR EL SUBSOL.... AL COSTAT LA RECTORIA I CAN PASQUAL...
 
2º ) COVES DE BORATUNA : ESPECTACULARS, GRANDIOSES , AMB ESTALACTITES..I...ALGÚN RAT PENAT EN HIBERNACIÓ...PORTAR LLANTERNES...EXPERIENCIA MÀGICA...LES SALES SON INMENSES.
 
http://picasaweb.google.es/pujades.cat/Boratuna#

3er ) 
FONT, MINA I SAFAREIG DEL MON O DE CAN DANSA... ÉS MOLT ABUNDOSA AMB UN CABAL DE 60.000 LITRES / HORA.
LA CALÇ QUE PORTA AQUESTA AIGUA, AMB MILIONS D´ANYS , HA CREAT UNES TERRASSES ÚNIQUES DE TRAVERTÍ ESCALONADES.MAS PEREDALTA, NO HI HA PARAULES PER DESCRIURE-LA... 
 
4t ) 
MAGNÍFIQUES CASES PAIRALS :  CAL BOLET, CAN DANSA, CAN CAMPS, CAN ROCA, CAN GETSIU... ESTAREM A SOTA DEL CASTELL D'EN CARRERICA, ON HI HA RESTES D'UN POBLAT IBÈRIC DEL SÈGLE II A.

5è ) VOLCÀ DE LA BANYA DEL BOC, MOLT DE MATERIAL PIROCLÀSTIC AMB GRADERES.  CASTANYEDA FRONDOSA A L´OBAGA.
 
6è ) 
POBLE ABANDONAT DE BOSQUERONS... LES VEDELLES CAMPEN PELS VOLTANTS.
 
7è) 
ERMITA DEL PLA DE S. JOAN BAPTISTA... VISITABLE.  CASA NOGUER I GRADERA D'EXTRACCIÓ DE PEDRA VOLCÀNICA.
 
8è ) 
PETITA RUTA PER VEURE L'ENCINGLADA COLADA BASÀLTICA DEL PLA DE S. JOAN.

9è ) CAMÍ REAL, QUÈ COMUNICAVA GIRONA AMB OLOT...POSADA DE FONT SABEU PELS CARRUATGES.  ESGLÉSIA DE S. MEDIR DEL SÈGLE XI.

10è ) FONT  I UN ANTIC SAFAREIG.....MÉS AVALL , MOLÍ I COVA DELS TRABUCAIRES, VISITABLE , AL COSTAT DEL RIU LLÈMENA.RETORN ALS COTXES.
 
RESUM: UNA VOLTA INOBLIDABLE... AMB MASIES I BESTIAR INTEGRADES AMB L´ENTORN DEL BOSC... LA VARIETAT DE CONTRASTOS I ESCENES PICTÒRIQUES ENS FARAN GAUDIR DE SENSACIONS OBLIDADES EN EL PASSAT.

    Foto de Volca del puig de la banya del bocEsglésia de Llorà  a on aparcarem els cotxes.                        
                                    Panoràmica des de Sant Roc de la Barroca: volcà del Puig de la Banya del Boc, Pla de Sant Joan i Clot de l'Omera #206406
                  vista de la vall del Llèmena...i Llorà al fons a la dreta

    La Bora Tuna


    D’entrada cal destacar l’anomalia del topònim, ( segons el “Coromines”: Bora=Cova, Tuna=Cova) és a dirBora Tuna voldria dir cova-cova.
                                   






    Estrep al Serrat de les Palomeres
                                                 Serrat de les Palomeres

      Cingle de Sant Roc de Barroca
                       Cingle de Sant Roc de Barroca
     Clot d'Omera    
                   Clot d'Omera  i   Clot de la Banya del boc
    Pla de Sant Joan Riera del Llémena
     Pla de Sant Joan   I  Riera del Llémena                     

    Ermita del Pla de Sant Joan                Ermita del Pla de Sant Joan                          

                              
    SORTIDA 1º DE FEBRER AL BESTRACÀ :

    Jaume Villalon

    NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C I PORTAR LA TARJA QUÈ ÉS L'ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.

    L’hostal de Font-Sabeu 

    Molt a prop de l’escola hi havia l’Hostal de Font-Sabeu que el portava la meva tia Marina. Font-Sabeu era un nom molt conegut arreu de la vall i el seus entorns, un hostal a peu de carretera que tenia tots els components necessaris per donar un bon servei al poble i els pobles veïns. Era una casa envoltada de recs d’aigua, amb una petita plaça al darrera, un saltant d’aigua i molta vegetació. Aquí podies gaudir del tracte amable de la família que estava rere al taulell i, de fet, encara hi està. 

    Font-Sabeu, a més de fer menjars i vendre carn, també venien tota mena de comestibles. En aquell temps tot anava a granel: l’arròs, la farina, les granes, l’oli, la llet, els licors, les colònies, la brillantina, el carbó, etc. A més tenien grans botes de vi blanc, negre i rosat, igual que aquí ara. Tampoc hi faltaven les olles, càntirs i cassoles de terrissa, les espardenyes i xiruques. A més tenien l’estanc i també segells, sobres i paper per escriure cartes. Una mica de tot.

    I quin gran plaer recordar aquells plats de menjars casolans, el rostit, els platillos, l’escudella i carn d’olla, pota i tripa, potes de xai, agredolç, ànecs i oques amb diferents acompanyaments, cargols, bacallà amb tots els gustos, a l’hivern plats de caça i, com no, tot lo derivat del porc: botifarres llonganisses, etc. A la vida tot son èpoques i avui dia tot ha canviat.