dilluns, 12 d’abril del 2010

EXCURSIÒ MATINAL DIUMENGE 25 - ABRIL - 2010 " DE LA PLANA DEL DARÒ A ULLASTRET "

COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOGS ,PER ACCEDIR-HI PODEU CLICKAR EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.

CAMINATA FÀCIL A L'EMPORDÀ + COS-NATURA gym-estiraments-massatges + DINADA tots plegats a CASAVELLS (costat La Bisbal) UNA ARROSADA AMB PAELLA

Serà la sortida a La Bisbal ,amb el nostre guia SANTS, ferem una ruta direcció Ullastret , ferem COS-NATURA amb el nostre instructor, amb gym- estiraments- relaxació - massatges jejeje interessant !!!!! i llavors agafarem els cotxes, irem a Casavells on ens espera en finca particular privada molt gran, un servei de cattering k ens ferà una "paella gran" per tots i dinarem a l'aire lliure (si fa mal temps no passa rès pk podem anar dins tb) ....

DURADA : 4 HORES COMPTAN PARADES.
DIFICULTAT : FÀCIL , APTA PER A TOTHOM.

SORTIDA : 8 : 45 HORES DEL BAR NURIA ( PUNTUALITAT I VENIR ESMORÇATS)
9 : 30 A LA BISBAL , ABANS DEL TRENCAN I SEMÀFOR CAP A CRUÏLLES ( A LA DRETA) , AGAFAR 100 MTS ABANS , TRENCAN A L´ESQUERRA , AMB MOLTS D´INDICADORS , ES EL CARRER " RAMON MASIFER" , PARKING GEGANT , INDICAT A 150 MTS.

aquesta web ho explica molt bé i hi han fotos i mapes.............anem comentant sobre la marxa :

http://www20.gencat.cat/portal/site/PalauRobert/menuitem.3a97132b95fbcfb78417bfaeb0c0e1a0/?vgnextoid=f37f97ee8dd23110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f37f97ee8dd23110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default&idioma=1&id=220&comarca=10



De la plana del Daró a Ullastret



Comarques:Baix Empordà
Distància:13 km
Desnivell Pujada:80.0 m
Desnivell Baixada:80.0 m


NO SERÀ EXACTE AQUESTA VOLTA, PK NO PASSAREM PER CASAVELLS, SINO AL VOLTANT DEL RIU DARÒ però es bastant exacte sense arrivar a Matajudaica ni Casavells !!!! baixant per el riu Daró (es veu en el mapa, les ratlles blaves)




La ruta comença a la Bisbal d'Empordà, on es pot arribar des de Girona per la carretera C-66. Se surt del pavelló esportiu, situat al carrer del Mas Clarà, al costat del riu Daró, al nord-est de la població (s'hi pot arribar seguint les indicacions cap a la Zona Esportiva).


Es pren la pista que voreja el Daró en direcció nord-oest, entre el riu i el pavelló esportiu. ES PASSA:



En passar la font del Remei seguidament ens arrivarem

1) el poble de Castell d'Empordà , és molt bonic,


http://www.motorclubgirona.com/castells/monuments/emporda_cast.htm

El carrer conserva vestigis d'empedrat antic.Vora el vessant N del turó on s'alça el poble, hi ha un reduït grup de masos, situat a banda i banda del camí que porta de Castell d'Empordà a l'església parroquial, situada a Llaneres. El Mas Figueró és l'edifici més notable d'aquest grup: de tipus basilical, té un portal adovellat datat del 1637.



2)
Església de Sant Martí de Llaneres La primera referència documental a aquesta església és de l'any 1101. Reformada el 1584, la façana presenta una porta d'estil renaixentista on hi ha l'emblema del llinatge Margarit. En una de les capelles interiors es conserven uns interessants plafons de ceràmica policromada del segle XVIII. 3) Ullastret http://www.phistoria.net/reportajes-de-historia/Poblado-Iberico-de-Ullastret_39.html
L'església romànica de Sant Pere d'Ullastret és existent a l'any 899. El temple basilical de tres naus i tres absis és dels segles X-XI.
Dins del municipi, al turó de Sant Andreu, hi trobem el jaciment arqueològic de la ciutat ibèrica d'Ullastret. 4) Costejarem el riu Darò i el riu Rissec fins arrivar al Pavelló de La Bisbal
Rissec
El Rissec és un riu empordanès afluent per l'esquerra del riu Daró. Neix a les Gavarres a la zona dels Àngels, i aboca les seves aigües al riu Daró en el terme municipal Corçà.



IMPORTANT : CAL ESTAR FEDERAT , O EN POSESIÒ D´ALGUNA ASEGURANÇA , NI EL COORDINADOR , NI LA COLLA PERDUTS , ES FAN RESPONSABLES DE CAP ACCIDENT.

EXCURSIÒ MATINAL DIUMENGE 18 - ABRIL - 2010 " LA COLLA PERDUTS A LA FONT DE PERDUTS DE SERINYÀ "

LA COLLA PERDUTS A LA FONT DE PERDUTS DE SERINYÀ
DIUMENGE 18 D´ABRIL 2010

Ens afegirem a la V Caminada Popular, organitzada per l’Ajuntament de Serinyà.....la guia serà la nostre companya d´excursions : Pilar Castel Soler

Sortida : 8 hores del Bar Nuria ( puntualitat )
Lloc de trobada SERINYÀ davant del pavelló municipal (plaça de l’Ajuntament). Es poden deixar els cotxes en un pàrquing que hi ha just sobre el pavelló, al c/ Nou.

les inscripcions es faran de 8,30 a 9 del matí, al pavelló. Preu: 3,00 € (inclou esmorzar i fruita).

Hora d’inici de la caminada: 9 del matí.
Dificultat: MITJANA-FÀCIL (Cal portar calçat adequat per caminar).
Ruta circular: sortida i arribada, plaça de l’Ajuntament.
Desnivell: uns 250 m acumulats, sense cap pujada forta.
Llargada i durada: sortida matinal, d’uns 10,5 km de recorregut i prop de 2,30 h de marxa efectiva (comptant les estones per a les parades i visites, preveiem acabar entre la una i dos quarts de dues del migdia.

La volta que farem ens durà a visitar indrets com ara la font de Gatielles, el riu Ser i la seva la vall, els voltants de les cases de ca n’Illa, la casa i la font de Perduts, la zona de les cases de Budellers, el riu Merdançà i l’ermita de Sant Miquel Sesvinyes, del segle XIII.
Paisatges d’aigua, camps i boscos molt propers, però força desconeguts i d’una senzilla bellesa rural.

ITINERARI :
V Caminada popular de Serinyà
Font de Perduts
diumenge 18 d’abril de 2010

En el camí que farem avui vorejarem el riu Ser i creuarem dos cops un seu afluent, el Merdançà. També visitarem dues fonts, la de Gatielles i la de Perduts; passarem per les cases de Budellers i, gairebé al final de la caminada, arribarem a l’ermita romànica de Sant Miquel Sesvinyes.

0,00[1] Plaça de l’Ajuntament. Situats a la part nord de la plaça, en sortim pel carrer de Joan Carreras, cap a l’esquerra, seguint les marques blanques i vermelles del GR1.
0,04 (0,310 km) A les darreres cases del poble deixem el carrer asfaltat i el cementiri municipal a la nostra esquerra. Creuem un espai obert i, seguint els senyals del GR, entrem a dins del bosc per un corriol força fressat.
0,10 (0,740 km) Just després de passar per sota de la carretera C-66, ens trobem davant del conjunt d’edificis de la masia de Gatielles. Seguim pel GR1.
0,13 (0,980 Km) Trenquem a l’esquerra per una pista de terra on hi ha un rètol que indica la font de Gatielles. Aquí abandonem els senyals del GR1.
0,14 (1,070 Km) La font de Gatielles ens queda per sota del camí. Sol rajar abundosament, però la seva aigua no sempre és potable.
0,17 (1,320 km) Quan la pista fa un revolt, sortim del bosc. Ara caminem de pla, entre camps. Aviat, per la dreta, s’entreveu can Peret, un antic molí. Anem remuntant la vall del riu Ser.
0,21 (1,660 Km) Continuem per la pista principal, tot obviant per la dreta el camí d’entrada a can Peret.
0,24 (1,930 Km) Som davant d’una estació de l’Agència Catalana de l’Aigua feta per mesurar el cabal del Ser. Continuem recte (per l’esquerra puja un camí que enllaça amb el punt 1,50).
0,30 (2,420 km) Continuem recte en direcció a les properes cases que formen el conjunt de la pairalia de ca n’Illa (Un trencall ben marcat a la dreta ens duria a creuar el Ser pel pont de ca n’Aulina). Passem per darrere de l’antic Molí de ca n’Illa i baixem cap al Ser.
0,34 (2,820 km) A tocar el passallís de ca n’Illa, on la pista que va a la casa de Perduts travessa el Ser a gual, nosaltres prenem, per l’esquerra, el camí del Canal. Aviat anirem caminant entre un antic canal –avui en desús- i el Ser. Primer l’aigua del canal es destinava al molí i regava les terres d’aquesta antiga casa pairal. Després el molí es va reconvertir en guixera i la força de l’aigua es va utilitzar per produir electricitat i per fer funcionar aquella petita indústria d’extracció de guix.
0,41 (3,170 km) Retrobem la pista de ca n’Illa a Perduts, un cop ha travessat el riu per un segon passallís, el del Gorg Blau. Veiem la resclosa i la reixa de ferro per on l’aigua del Ser és desviada cap al canal. Anirem caminant propers al riu. Quan el camí va girant i ens encara més cap a migdia, deixem el Ser i caminem prop del Merdançà, un afluent del Ser que prové de la propera muntanya de Sant Patllari i que, com tants altres rius del nostre país, al llarg del seu curs pren diversos noms. Així, aigües amunt de la carretera de Banyoles a Mieres l’anomenen el Rodeja. Si ens aboquem cap a l’aigua, podrem veure el punt d’unió d’aquests dos cursos fluvials. Si fem un cop d’ull a la vegetació que ens envolta, veurem uns avellaners prop del riu, tot i que els arbres predominants a la zona són les alzines i els pins.
0,47 (3,750 km) Trencall molt marcat. Tombem a la dreta, passant el Merdançà per un passallís que, si el riu no baixa molt ple, podrem travessar sempre sense mullar-nos els peus. (Si continuéssim per la mateixa pista, seguiríem el camí antic cap a Guixeres, tot creuant també a gual el Merdançà). Comencem a pujar de manera decidida. A la nostra esquerra, i cada cop més amagat per les capçades dels arbres, sobresurt el teulat de la casa de Budellers de Baix. A mesura que pugem, les alzines, els pins i la vegetació més seca (romaní, farigola, espígol) van dominant. Ens anem enfilant cap a Perduts.
0,59 (4,420 km) A la dreta trencall d’accés a la casa de Perduts.

Tenim la casa a la vista envoltada d’un conjunt d’arbres singulars, entre aulines (alzines), roures i un lledoner molt remarcable. En el mateix trencall trobem un llentiscle de mides considerables i capçada curiosa, molt arrodonida. Aquest tipus de planta, que té un creixement molt lent, normalment només pren forma arbustiva. Si ens acostem a la casa, podrem veure l’era i la ben conservada pallissa, en comparació amb el mal estat de la casa –cremada i enrunada-. La llinda de la porta –amb una curiosa inscripció- i la robusta escala d’accés són una mostra de l’antic esplendor d’aquesta masia.

Font de Perduts. Situats en el punt 0,59 hem de retrocedir pel camí principal fins trobar l’accés (al peu d’unes aulines) a la tercera feixa per sota del trencall que ens ha dut a la casa de Perduts. Cal resseguir per la vora de tota la feixa fins que, cap al final, trobem el baixant que ens condueix a la font de Perduts (0,03 minuts). La font –que sol rajar tot l’any- està situada sota un grup d’alts plàtans, ben visibles des del punt 0,59. Sota el seu broc hi ha tres bassis petits. També hi trobem un gran viver amb rentador.

Retornem al punt 0,59 i continuem pel camí principal direcció nord-oest.
1,01 (4,560 km) Som al pla del Gavaig, al final d’un camp on hem de regirar a l’esquerra, talment com si volguéssim tornar enrere, per pujar per una pistota herbada, força aperduada. La tradició popular situa dalt del petit turonet de la nostra dreta el castell del Gavaig, una fortificació construïda en una de les guerres amb els francesos per guardar el pas del collet de Guixeres, per on passava el camí de Serinyà a Olot. Diuen també que amb els anys les pedres del fortí s’utilitzaren per refer la casa de Perduts.
Anem caminant per la pistota, molt envaïda per la vegetació i convertida en corriol, que ens farà passar, sense veure-la, per damunt de la font de Perduts.
1,05 (4,870 km) Obviem un branc que s’enfila per la dreta. Ara anem baixant lleugerament.
1,08 (5,090 km) Enllacem amb una pista que baixa, també per la dreta. Continuem en la mateixa direcció sud. Després d’una baixadeta, se’ns obre una bonica panoràmica sobre la cabanya de Budellers de Dalt i la casa de Budellers de Baix; al fons veiem can Prim, i al seu darrere, el cingle de Roca Canera.
1,12 (5,410 km) Enforquem amb l’antiga pista del collet de Guixeres, que travessa l’indret de Budellers.

En aquets punt, podem veure davant nostre el Llorer de Budellers de Dalt, actualment força descurat; a la nostra esquerra, hi trobem el pou. Si seguim una mica l’antiga pista de Guixeres cap a l’esquerra, podrem veure, enfilada en un pla, la cabanya de la desapareguda casa de Budellers de Dalt i tot seguit, a la dreta, trobarem l’enrunada casa de Budellers de Baix. Conserva encara una bonica portalada amb llinda –que té una perillosa esquerda al mig- on podem entrellegir part de la inscripció: ME FESIT NARCIS ROU 1863 (?).Des de Budellers, en línia amb la casa de Perduts que podem veure des d’aquí, a tocar el fil de la carena de puig Hortós, endevinem la Creu Blanca entre la boscúria.

Retornem al punt 1.12, a tocar el pou, i ara seguim la pista pel branc de la dreta. Al cap de poques passes trobem una nova bifurcació. Cal baixar cap a l’esquerra. Aquí trobem la senyalització d’una ruta de BTT (bicicleta tot terreny) de la xarxa del Pla de l’Estany, que anirem seguint fins a Sant Miquel Sesvinyes. Anem baixant sempre pel camí principal i guiant-nos pels senyals de BTT.
1,20 (6,050 km) Creuem el Merdançà i pugem decididament per una pista molt aixaragallada.

Si seguíssim riu avall primer pel marge i després per una pista de terra, que el creua dues vegades, en poca estona podríem retornar al punt 0,47.

Quan finalitza la pujada, si ens encarem a ponent, a la serralada del fons es veu molt ben retallat el collet de Guixeres.
1,28 (6,440 km) Trencall d’accés a la casa de can Prim, a la nostra dreta. Nosaltres seguim recte i tornem a pujar. Caminem ara per una pista de terra molt ben arranjada. Marxem per un terreny de xalions, amb pins i arbustos com ara brucs -que trobarem florits al febrer- i arboços.
1,36 (6,960 km) Entre una baixada i una pujada i al voral d’una corba a la dreta, es deixen veure encara els mulladius de la quasi desapareguda font de les Deus.
1,45 (7,480 km) Final de la pujada. Seguim pel camí principal. Un branc a l’esquerra ens encaminaria cap a Bacs d’Illa.
1,46 (7,550 km) Bifurcació. Som en un espai obert i proper a l’ermita de Sant Miquel Sesvinyes.
Paga la pena d’arribar-se a veure aquesta petita construcció religiosa romànica, ja citada el segle XIII. El diumenge més proper al dia del Sant -29 de setembre- se celebra un lluït aplec en l’esplanada arbrada propera a l’ermita.
Marxem baixant cap a l’esquerra i passem per davant de les granges de Sant Miquel.
1,50 (7,850 km) L’Olivet Tendre. Seguim recte per la pista principal. Un trencall a l’esquerra ens duria a la vall del Ser (punt 0,24) i a la dreta, per la baixada dels Greixots, cap a Magrill de Borrancs.
1,53 (8,140 Km) Continuem per la pista principal. (Un bon camí per a vehicles es desvia a la dreta cap a dues cases de la Costa d’en Solana). Aviat passem per sota d’un dipòsit d’aigua enlairat en el marge dret de la carretera i fem una curta baixada.
1,56 (8,380 Km) Abans d’arribar a una tanca a la vora del camí, trobem una petita antena en el marge esquerre. Aquí hem de trencar per un corriol que ens escurçarà camí cap a Serinyà. Tot baixant, aviat el corriol anirà vorejant el filat que tanca el mas de les Sagrantanes.
2,00 (8,610 Km) Vial d’accés (aquí emporlanat) i porta principal de la casa de les Sagrantanes. Baixem per aquesta carretereta.
2,03 (8,860 Km) Deixem aquest vial i trenquem a l’esquerra sense camí. Voregem un camp i aviat passem entre la tanca d’una casa, que ens queda a l’esquerra, i la filera de xiprers que la separa de la carretera comarcal C-66. Travessem un portal d’aquesta finca, com si hi entréssim.
2,05 (9,050 Km) Tombem a la dreta per baixar a creuar la C-66 per un pas subterrani. Ja dins el nucli de Serinyà, pels carrers de la Llibertat, del Dr. Tussell i Dr. Carulla, travessant el carrer Nou i entrant pel carrer Estret a la plaça de Sant Andreu i creuant-la per sortir-ne pel carrer de les Escoles, arribarem a la plaça de l’Ajuntament.
2,08 (9,380 km) Ajuntament de Serinyà.


Organitza: AJUNTAMENT DE SERINYÀ