dimecres, 6 de juny del 2012

EXCURSIÓ DIUMENGE 10 de Juny de 2012: LIORS DES DE SANT MARÇAL A STA. FE DEL MONTSENY"


COLLA PERDUTS ( DISPOSEM D´UN BLOC. PER ACCEDIR-HI  PODEU CLICAR EN AQUEST ENLLAÇ:  http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com  -  VICENSOS - POKAPOC

EXCURSIÓ DIUMENGE  10 de Juny  de 2012:          
 LIORS DES DE SANT MARÇAL A STA. FE DEL MONTSENY"   

Reloj  DURADA :    4 : 45 - HORES SENSE COMPTAR PARADES ... ÉS EXCURSIÓ DE TOT EL DIA.... PORTEU DINAR.

Demonio  DESNIVELL :   500 m d´ascens..... ull hi ha ortigues... porteu pantalons llargs....!!!

Confundido  DIFICULTAT :  MITJANA   -   MITJANA-ALTA .... ... CALÇAT ADEQUAT (BOTES DE MUNTANYA)

Caracol RECORREGUT :   10´4  KM ........... PORTAR BEGUDA FRESCA  O GLAÇADA   I PROTECCIÓ SOLAR .
SI EL DIA ACOMPANYA  ES POT FER UNA BANYADA EN ALGUNA GORGA DE LES QUE Hi TROBAREM.

Caluroso   GUIA   :  SANTS   Ángel

Caluroso
Caluroso
CalurosoCaluroso
Auto  SORTIDA :    8 : 30 hores DEL BAR NÚRIA DE GIRONA ( PROP DE L´ESTACIÓ DE TRENS) VENIR PUNTUALS I ESMORZATS.... ( ATENCIÓ AMB L´HORARI )
                          9 : 15 Hores...     al Coll de Ravell.... ull l´Eix està fatal...impossible avançar... TOT EN OBRES
                        10 : 00  Hores   direcció Viladrau.... trencar a Sta Fe del Montseny.... i aparcar a St. Marçal... hi ha 3 pàrquings... estarem a           l´ultim... després de la corva a 50 metres... disposa de 10 places  en bateria. La carretera de Sta. Fe fins a St. Marçal està arranjada...i perfecta.

                                          Mapa itinerari

ÉS UNA GRAN EXCURSIÓ... AMB MOLTES RIERES D´AIGUA NETA I FRESCA... I FAGEDES MERAVELLOSES.... A LA CASANOVA DEL CROUS......
HI TROBAREM UNA SORPRESA, ÉS UNA CASA PRECIOSA ARRANJADA AMB BANDERES TIBETANES , CAMPANA... TOT TRANSPIRA PAU I EQUILIBRI.

                                         
Logo
Contacta
Liors des de Sant Marçal

Descripció de l'itinerari

Més informacions
Interès de l'itinerari
Salt d'aiguaEls sots que formen la capçalera de la riera d’Arbúcies, al vessant nord del Montseny, són ombrius i de vegetació abundant. La varietat hi és assegurada, amb predomini del faig o de l’alzina, segons l’orientació del terreny. L’aigua s’escorre i salta pels nombrosos sots, formant clotades bellíssimes. Per tant, l’atractiu paisatgístic és garantit. Però m’ha mogut sobretot un motiu literari: el nom de Liors/Lliors (transformat en Liost), que va escollir el poeta Jaume Bofill. Hi aneu per un motiu o altre, l’excursió no us decebrà.
No cal dir que convé aprofitar l'ocasió per visitar l'antic monestir de Sant Marçal, que és a tocar.
Aproximació
A Sant Marçal ens hi podem acostar des de Sant Celoni, per Santa Fe, o des de Viladrau, i encara des d’Arbúcies, en aquests dos casos passant pel coll de Gomares.

Recomanacions
Malgrat que hi ha abundància de torrents, no es pot garantir que l’aigua sigui potable. Excursió que es pot fer durant tot l’any, encara que és recomanable quan la fageda és més interessant.
Descripció del recorregut
Coll de Sant Marçal – Arimells – Casanova dels Crous – La Collada – Liors – Rocs Cremats – Coll de Sant Marçal

Taula dels Tres Bisbes 0:00 h. Coll de Sant Marçal. 451770 – 4628429 – 1100. Abans de començar l'itinerari pròpiament dit fem una petita marrada per visitar dos llocs importants que es trobem al costat mateix del coll: l'antic monestir de Sant Marçal, del qual avui dia queda l'església i les estances reconvertides en hotel, i la font Bona, que es troba un centenar de metres més enllà. 
Sortim del costat de la Taula dels Tres Bisbes, seguint un camí (NNE) amb marques grogues (hi ha un pal de la ruta de Josep M. de Segarra que ve de Viladrau). Baixa dret per la fondalada i aviat entra al bosc. Passem algunes pistes de desembosc i arribem al revolt d’una pista més bona (12’; 1.000 m), que baixa de la carretera prop del lloc d'on hem sortit i per on tornarem. La seguim uns metres avall i l’abandonem per continuar a l’esquerra. El camí fa giragonses dins la fageda i passa alguna altra pista fins que, prop ja del torrent del Rigròs, desemboca en una pista (13’; 886 m). La seguim a l’esquerra i passem el torrent. Cal estar atents, perquè un centenar de metres enllà abandonem la pista i pugem un marge. El camí és poc evident, però hi ha abundància de fites. Seguint les fites i aquest nou camí en lleugera pujada arribem a una casa.
 0:30 h. Arimells. 452177 – 4629336 – 915. Masia important, que havia servit de casa de colònies i avui és habitada, encara que sense activitat econòmica. Continuem (N) deixant a l’esquerra la pista d’accés a la casa. El camí ens retorna a la pista, que seguim uns metres i en un revolt la deixem a la dreta i baixem a passar el sot del Corral.


 0:39 h. Casanova dels Crous. 451967 – 4629724 – 853. Masia amb diversos edificis i ara dedicadaCasanova del Crousa recés. Passem davant la casa i continuem (N) per la pista superior que travessa el sot de la Casanova dels Crous i després pren la direcció NE.


 0:48 h. La Collada. 452246 – 4630034 – 882. Cruïlla important al NW del Puig Serbós. Deixem una pista a la dreta i dues a l’esquerra i continuem a l’altra banda per un camí que manté la direcció NE. Aviat comença a baixar, passa una pista, més avall una altra, i arriba al costat del sot del Faig Gros dels Crous, que seguim avall. Som prop del lloc on hi havia el pantà dels Crous, ara tapat. Passem a l’altra banda del sot i aviat la nostra pista enllaça amb una de més bona. La seguim a la dreta uns 300 m i la deixem per una altra més rudimentària que surt a la dreta i que ens estalvia una llaçada. Aviat arribem a un cobert i poc més enllà al veïnat.


Porta de Santa Maria de Lliors 1:12 h. Veïnat de Liors. 453230 – 4630447 – 648. És el centre d’un conjunt de cases disperses que hi havia en aquesta vall. L’església de Santa Maria de Liors és romànica del segle XI, malgrat que la major part del que avui es pot veure és dels segles XVII-XVIII. Al costat hi ha el notable casal dels Crous, deshabitat recentment. Abandonant la pista principal, sortim de darrera l’església i per sota el casal (SW) i passem el sot dels Crous. Al cap de 200 m deixem la pista i pugem a la dreta per camí que de seguida va per la carena i després enllaça amb una pista que seguim amunt.


 1:33 h. Rocs Cremats. 452851 – 4629759 – 743. Hi trobem una pistaSot de la Casanova del Crousmés bona, que seguim a l’esquerra. Planejant anem a passar el sot de la Casanova dels Crous i després el deRigròs tot fent llaçades. No l’abandonem per cap trencall fins que arribem a la carretera de Santa Fe a Sant Marçal, a 400 m del punt de sortida. La seguim a la dreta.


 2:42 h. Coll de Sant Marçal. Final de l’itinerari.

Mapes útils
Montseny. E-25. Editorial Alpina.
Montseny. 1: 25.000. Dip. de Girona i Barcelona


                                       
                                                                                        SANT BENET
                                         
                                       San Marçal (Montseny) Para Jordi Novell
                                                                            RIERA DE SANT MARÇAL
                                                                            Racó literari


L'itinerari d’avui va a un racó perdut, Liors (dit també Lliors), que va servir per donar el nom poètic de Jaume Bofill, Guerau de Liost. Recordem com Jaume Bofill va prendre el nom del casal de Liors (deformat en ‘Liost’), com ell mateix ens confessa:

En tes aigües pures m'he rebatejat
i de tes florides m'he volgut vestir.
Josep Carner, tal com explica als “Mots proemials” de La Muntanya d’Ametistes, li posà el nom:
“Vaig batejar-te, això sí. Tot just et sentires ben bé tu mateix –darrere dels inicis verdaguerívols- et decidires pel cognom, tret del repertori toponímic del Montseny, de Liost; i em demanares un nom de fonts, i jo te’l vaig escollir gòtic i catalenensc.”
Abans de començar posem-nos en l’esperit del caminador intel•ligent

Camins perduts
De la fageda en l’espessor
camins conviden, no fressats,
que per collades i engorjats
porten amb aire perdedor.
Ni la corrua dels ramats,
ni el gos d’atura, ni el pastor,
saben l’intent ordenadors
d’aquells revolts inesperats.
Només les fades i paitides
i algunes ànimes polides
de la natura en contacte,
sabran que porten, bosc endins,
a l’encanteri dels confins
on la beutat roman intacta.
Tribut a l’ermita de Sant MarçalL’ermita s’aclofà de la nevada.
Les parets parpellegen d’humitat
sota el gruix hivernal de la teulada.
Pel carener miolaria un gat.
El caramell d’una canal, truncat,
a sol ixent incandescent degota,
i un munt de neu s’acaramulla a sota
fumejant com alè de l’enllosat.
Vibra, despert, d’una campana el toc
que les AAgudes Senyarà. S’espunta
la brasa del tió que aviva la foc.
Ullpresa, l’ermitana apar difunta.
I l’ermità que es lleva, li pregunta,
mig adormit, si queda neu enlloc.

Font Bona a Sant Marçal
"Déu te guard, vianant! Que t'imposi el Montseny
una mica d'amor i una mica de seny.
Ací tens un pedrís clapissat de falzia.
Ací tens una font que parlar-te podria.
La virtut del Montseny és aquest rajolí
que d'avets i de faigs la fullaca esbandí.
La virtut del Montseny es congria a l'altura.
Per ço té aquesta font una ullada tan pura
i la seva canal dóna l'eco planyent
de la fusta del bosc torturada pel vent


                             
NI EL COORDINADOR NI LA COLLA PERDUTS  ES FAN RESPONSABLES DE QUALSEVOL INCIDENT... ÉS DEURE DE L´EXCURSIONISTA  ESTAR FEDERAT A LA F.E.C.C... I PORTAR LA TARGETA , QUÈ ÉS L´ASSEGURANÇA EN CAS D´ACCIDENT.