dimarts, 15 de novembre del 2011

TIDA DIUMENGE 20 - NOVEMBRE - 2011: " SANTA PAU - VOLCÀ DE STA. MARGARIDA - FAGEDA D'EN JORDÀ - VOLCÀ CROSCAT - STA. PAU "

COLLA PERDUTS (DISPOSEM D´UN BLOC, PODEU ACCEDIR-HI EN AQUEST ENLLAÇ : http://collaperduts.blogspot.com/ - GRUP D´AMICS DE GIRONA www.amicsdegirona.com - VICENSOS - POKAPOCKS.




SORTIDA DIUMENGE 20 - NOVEMBRE - 2011:

" SANTA PAU - VOLCÀ DE STA. MARGARIDA - FAGEDA D'EN JORDÀ - VOLCÀ CROSCAT - STA. PAU "

PER GAUDIR DE LA POLICROMIA DE LA TARDOR
COM ÉS DIADA D´ELECCIONS PLEGAREM AVIAT PER PODER ANAR A VOTAR


DURADA : 4 hores i 3/4 (SENSE COMPTAR PARADES)..... PORTAR BOTES DE MUNTANYA, GORRA, PROTECCIÓ SOLAR, IMPERMEABLE, BEGUDA I DINAR.

DESNIVELL : 150 m. d'ascens

RUTA CIRCULAR : 17. 0 Km

DIFICULTAT : MITJANA - BAIXA

SORTIDA : 8: 30 HORES del Bar NÚRIA.... ES PREGA PUNTUALITAT I VENIR ESMORZATS

NO HI HA PARADA A BESALÚ...... ANIREM A BANYOLES... FONT DE LA PUDA I AGAFAREM LA CARRETERA DE MIERES... APARCAREM DINS EL POBLE DE STA. PAU.... EN EL SEMÀFOR A L´ESQUERRA (ENCARA QUE POSI DIRECCIÓ PROHIBIDA , NOMÉS VEÏNS... ) PASSAREM PER UN PONT SOBRE LA RIERA, A LA DRETA HI HA UN GRAN APARCAMENT.



http://www.senderisme.tk/index.php/category/garrotxa/zona-volcanica-de-la-garrotxa/




Presentació de l'itinerari



La Fageda d'en Jordà a la tardor.




El Parc Natural de la Zona Volcànica disposa de nombrosos senders abalisats, al voltant d'una vintena. Un lloc de partida típic, és l'àrea de Can Serra, situat en el km. 4 de la carretera Olot-Sta. Pau, GI-524. Trobarem un centre d'informació, on gratuïtament ens oferiran un mapa de tota la zona o, si volem profunditzar més, podrem escollir entre llibres, guies i mapes topogràfics més detallats.





Església de Sant Miquel de Sacot.




Davant nostre s'estén la Fageda d'en Jordà (S) ►MAPA, un preciós i laberíntic bosc de faigs a tan sols 550 mts. d'alt., sobre la colada de lava del volcà Croscat. El sender abalisat nº 2 de 1,5 km., ens permetrà realitzar una petita incursió en el seu interior.





Cràter del volcà Sta. Margarida, amb l'ermita romànica i menhir.
El volcà de Santa Margarida

Es tracta d'un volcà mixt, que tingué fases eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtic. Aquestes darreres són explosives, i la que va produir-se al de Santa Margarida va obrir, en esclatar, un ample cràter circular, dins del qual hi ha l'ermita que dóna nom al volcà. Tret del cràter, que és avui un prat, la resta del volcà està recobert de boscos, alzinars a solell i caducifolis mixtos a l'obaga.





La senda descendeix amb forta pendent per l'altra vessant, fins arribar a l'aparcament de Sta. Margarida. Creuarem la carretera en direcció al volcà Croscat, on ens toparem amb un decorat veritablement inesperat, les parets de roca volcànica es desfan al més mínim frec de la mà, i un enorme tall de 100 mts. d'alt. i 500 mts. de longitud, ens permetrà observar les diferents capes, substrats i colors del considerat major volcà de la península. Reprenent el nostre camí, ens acabarem submergint en un espès bosc fins l'aparcament de Can Serra, on vàrem deixar el cotxe.



Volcà Croscat, amb el seu famós tall de 100 mts. d'alt.

El volcà del Croscat

El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més jove de tots. Durant anys va patir extraccions de materials volcànics al seu flanc, que han deixat un tall impressionant (grederes).

Una trentena de volcans es troben disseminats pel Parc, 300.000 anys després de que comencessin a sacsejar la Ter








La Fageda d'en Jordà

La famosa Fageda d'en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, de baixa altitud (550 m). De fet, s'assenta damunt d'una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d'alçada i que reben el nom local de tossols.